Puteti sa recunoasteti un fals ? Noul standard ISO 12931 : 2012 demascheaza imitatiile
5 septembrie 2012. De la medicamentele vitale si pana la piesele de avion sofisticate, incapacitatea de a identifica produsele contrafacute poate duce la consecinte foarte neplacute pentru utilizatori. Un nou standard ISO va ajuta la o demascare mai usoara a falsurilor, oriunde in lume.
Standardul ISO 12931:2012, Criterii de performanta pentru solutiile de stabilire a autenticitatii utilizate in combaterea contrafacerii bunurilor materiale, va creste increderea consumatorilor, va face lanturile de aprovizionare mai sigure si va ajuta autoritatile publice sa isi creeze si sa isi implementeze politici de prevenire, de intimidare si de pedepsire.
Jean-Michel Loubry, presedintele comitetului de proiect ISO care a dezvoltat standardul, a spus:
“Contrafacerea a devenit una dintre principalele activitati ale crimei organizate. Consumatorii nu au intotdeauna timpul sau competenta de a depista falsurile, si sunt pacaliti usor sa creada ca un produs este cu totul altceva. Pentru ca cela mai multe marci mondiale sunt imitate, industria va primi cu bratele deschise standardul ISO 12931.”
Comertul cu produse contrafacute ajunge pana la peste 500 miliarde $ anual, iar aceste cifre cresc de la an la an. Bunurile contrafacute nu ofera aceleasi garantii referitoare la siguranta, la mediu, la calitate si la reglementari ca cele oferite de produsele originale, un aspect care pune in pericol consumatorii, comunitatile si lantul de distributie.
Comertul cu imitatii are si implicatii economice mai ample, incluzand scaderea cifrei de afaceri si pierderea locului de munca la fabricantii legitimi, deteriorarea imaginii marcilor companiilor vizate si ale detinatorilor de drepturi si pierderi fiscale pentru guverne.
“Problema devine tot mai grava deoarece tot mai multe tranzactii se desfasoara online, ceea ce usureaza traversarea granitelor de catre falsuri,” a spus dl Loubry. “Si nu sunt in joc aici numai produsele de lux. Contrafacerea se aplica in toate domeniile, de la produsele electronice pana la produsele farmaceutice. Acest lucru nu numai ca impiedica o concurenta loiala pe piata, insa are si niste implicatii de-a dreptul infricosatoare in ceea ce priveste siguranta!”
Solutiile de stabilire a auteticitatii (holograme, marcaje etc.) ajuta companiile sa se asigure ca produsele lor pot fi distinse de imitatii. ISO 12931 va ajuta la furnizarea unor dovezi de incredere pentru identificarea produselor autentice de-a lungul intregului ciclu de viata al bunurilor materiale.
Specificand cerintele privind performanta instrumentelor de stabilire a autenticitatii, noul standard va armoniza eforturile globale si va garanta eficacitatea. ISO 12931 poate fi folosit de organizatii de toate tipurile si marimile si se aplica atat produselor, cat si ambalajelor lor.
ISO 12931:2012, Criterii de performanta pentru solutiile de stabilire a autenticitatii utilizate in combaterea contrafacerii bunurilor materiale este un standard elaborat de comitetul de proiect ISO/TC 246, Instrumente anti-contrafacere. El costa 122 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin intermediul magazinului online ISO (www.iso.org/iso/catalogue_detail.htm?csnumber=52210) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat ISO)