Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 13053 : 2011 Imbunatatirea proceselor – Six Sigma

ISO publica metodologia de imbunatatire a performantei Six Sigma

14 septembrie 2011. Six Sigma (1), o metoda bazata pe date pentru imbunatatirea performantei calitatii si afacerilor, a fost publicata ca un standard ISO alcatuit din doua parti.

Six Sigma a fost dezvoltata initial de Motorola in 1986 pentru a imbunatati procesele de fabricare cu obiectivul ca 99.99966% (2) dintre produse sa fie lipsite de defecte (de exemplu, 3.4 erori la un milion de produse). Astazi, metodologia este aplicata in multe sectoare de activitate de organizatii mici si mari tuturor tipurilor de procese si servicii, pentru:
• Impulsionarea imbunatatirii proceselor si luarea de decizii bazate pe statistici
• Masurarea rezultatelor din afaceri cu un grad crescut de incredere
• Pregatirea pentru incertitudini
• Combinarea profiturilor si a beneficiilor pe termen, scurt, mediu si lung
• Inlaturarea pierderilor, defectelor si erorilor.

“Six Sigma poate fi folosita pentru a rezolva in mod efectiv probleme serioase de afaceri care s-au cronicizat,” a spus dr. Michèle Boulanger, presedintele JISC-Statistics si copresedintele subcomitetului care a dezvoltat standardul. “Organizatiile pot aplica proiectele Six Sigma pentru a creste satisfactia clientilor si pentru a deveni mai competitive.”

“Desi Six Sigma exista de ceva vreme, adunarea celor mai bune practici ale sale sub egida unui standard ISO ajuta la intarirea si la consolidarea metodologiei. Marca ISO este respectata si recunoscuta pretutindeni in lume, oferind astfel un nivel crescut al increderii. Si mai mult, publicarea metodologiei Six Sigma ca standard ISO va spori asimilarea internationala a metodologiei intr-o forma coerenta, va reduce fragmentarea si va pune la dispozitia utilizatorilor cele mai bune practici armonizate,” a concluzionat dr. Boulanger.

Proiectele Six Sigma urmeaza o secventa definita de pasi, cu obiective cuantificate si cu teluri financiare (reducerea costurilor si/sau cresterea profitului) si se bazeaza pe instrumente statistice pentru a face fata incertitudinilor. Implementarea implica elaborarea unei infrastructuri cu roluri si responsabilitati specifice (de pilda, nivelurile ierarhice “centura neagra” sau “centura verde”). Noul standard, ISO 13053:2011, Metode cantitative in imbunatatirea proceselor – Six Sigma, se ocupa exclusiv de aplicarea Six Sigma in imbunatatirea proceselor existente si este publicat in urmatoarele doua parti:

Partea 1: Metodologia DMAIC, descrie metodologia in cinci faze DMAIC (Definire, Masurare, Analizare, Imbunatatire si Control), si recomanda cele mai bune practici, inclusiv in privinta rolurilor, expertizei si formarii personalului implicat in asemenea proiecte.
Partea a 2-a: Instrumente si tehnici, descrie instrumentele si tehnicile ilustrate prin fise informative, care trebuie sa fie folosite in fiecare faza a abordarii DMAIC.

Ambele documente pot fi aplicate tuturor sectoarelor si organizatiilor.

Partea 1 si Partea a 2-a a standardului ISO 13053 au fost redactate de comitetul tehnic ISO/TC 69, Aplicari ale metodelor statistice, subcomitetul SC 7, Aplicarea tehnicilor statistice si a altor tehnici inrudite pentru implementarea Six Sigma.

Standardul ISO 13053:2011, Metode cantitative in imbunatatirea proceselor – Six Sigma, Partea 1: Metodologia DMAIC si ISO 13053:2011, Metode cantitative in imbunatatirea proceselor – Six Sigma, Partea a 2-a: Instrumente si tehnici, este disponibil la institutele nationale membre ISO. El poate fi obtinut si direct de la Secretariatul central ISO, la pretul de 124 si 150 franci elvetieni.

(1) Six Sigma este o marca inregistrata a Motorola, Inc.
(2) In statistica, aceasta cifra corespunde cu sase deviatii standard in plus sau in minus fata de o valoare fluctuanta. (www.iso.org)

› ISO 13053 : 2011 Imbunatatirea proceselor – Six Sigma