Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 13153 pentru Proiectarea cladirilor rezidentiale

Noul ISO 13153:2012 pentru proiectarea locuintelor ultraeficiente pentru economisirea energiei

Intre cresterea costului de trai si preocuparile legate de protectia mediului, proprietarii de case au devenit tot mai interesati de gasirea unor solutii care sa le permita reducerea consumului de energie. Un nou standard international ISO ofera un cadru pentru ca eficacitatea energetica a cladirilor sa fie luata in calcul in procesul de proiectare a acestora, ceea ce va duce la cresterea eficientei energetice si la facturi mai mici pentru energie.

Consumul de energie in cladiri – incluzand sistemele de climatizare, aparatele electrocasnice, sistemele de iluminat si alte echipamente instalate – reprezinta aproape 40 % din consumul energetic total pe plan mondial. Introducerea eficientei energetice in procesul de proiectare duce la o reducere a cererii energetice prin intermediul unei abordari globale a cladirilor, ceea ce include analiza locatiei cladirii, definirea anvelopei cladirii, sistemele si produsele energetice.

Standardul ISO 13153:2012, Cadrul unui proces de proiectare a cladirilor rezidentiale individuale si a micilor cladiri comerciale care permite economisirea energiei, ii va ajuta pe proiectanti sa evalueze eficacitatea in privinta economiilor energetice a optiunilor tehnologice fundamentale in diferitele etape ale procesului de proiectare.

De exemplu, in zonele cu clima rece, izolarea anvelopei cladirii constituie o optiune tehnologica esentiala, care contribuie la conservarea energiei si la reducerea costurilor de incalzire.

ISO 13153 propune un cadru dedicat procesului de proiectare a locuintelor individuale si a micilor spatii comerciale. Potentialul de reducere a consumului este exprimat printr-un ”coeficient de consum al energiei” care va permite realizarea unor comparatii utile intre consumul real de energie si potentialul de economisire a energiei.

Noul standard se aplica noilor cladiri si se poate aplica si sistemelor de incalzire, racire, iluminat, apa calda menajera, ventilatie si sistemelor de control asociate.

Dr. Takao Sawachi, seful echipei de experti internationali ISO care au elaborat standardul, a comentat:

”In ciuda cresterii numarului si marimii medii a caselor si a utilizarii sporite a produselor electronice, toate imbunatatirile aduse eficientei au condus la scaderea consumului din fiecare gospodarie. Noul standard ISO 13153 merge cu un pas mai departe, ajutandu-i pe proiectanti sa ia deciziile potrivite in privinta tehnologiilor de economisire a energiei care trebuie adoptate in proiectele cladirilor in functie de conditiile specifice de proiectare ale fiecareia. Acest standard este o completare de nepretuit la grupul in crestere de standarde ISO pentru eficienta energetica a cladirilor.”

Pentru a ajuta utilizatorii sa profite la maxim de acest standard, ISO 13153 le pune la dispozitie si trei anexe, dupa cum urmeaza:
• Exemple de tehnologii fundamentale de economisire a energiei si optiuni de specificare;
• Insemnari privind estimarea experimentala a sistemelor, luand in considerare conditiile reale de utilizare;
• Continutul liniilor directoare privind proiectarea, inclusiv exprimarea coeficientului de consum al energiei pentru tehnologiile fundamentale si optiuni de specificare.

Standardul ISO 13153:2012, Cadrul unui proces de proiectare a cladirilor rezidentiale individuale si a micilor cladiri comerciale care permite economisirea energiei, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 205, Proiectarea ambientului din cladiri. El costa 140 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/catalogue_detail.htm?csnumber=53401) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (iso.org)

› ISO 13153 pentru Proiectarea cladirilor rezidentiale