Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14001, in curs de revizuire

Expertii de mediu cer un standard ISO 14001 mai prietenos cu mediul de afaceri

25 iunie 2012. Expertii de mediu au facut un apel pentru ca cel mai important standard pentru mediu din lume, ISO 14001, sa fie revizuit pentru a deveni accesibil tuturor companiilor si pentru a nu trata mediul inconjurator drept o adaugare, ci drept o parte integrata in strategia companiilor.

Institutul pentru Managementul si Evaluarea Mediului (Institute for Environmental Management and Assessment – IEMA), cea mai importanta organizatie a expertilor de mediu din Marea Britanie, a declarat ca sprijina revizuirile aduse standardului ISO 14001 care vor simplifica limbajul si structura sistemului de management al mediului, insa doreste si schimbari ale standardului prin care mediul sa fie integrat complet in strategiile de afaceri.

Apelul vine ca urmare a unei cercetari aprofundate efectuate de 400 de experti de mediu care lucreaza in sectorul public si provat si a unui sondaj la care au raspuns membrii IEMA, rezultatul acestuia dezvaluind faptul ca 90 % dintre experti sustin propunerile de aliniere a sistemelor de management al mediului cu strategiile organizatiilor.

“Recomandarea care a primit cel mai ferm sprijin din partea expertilor de mediu a fost aceea de a cere ca mediul sa fie integrat in luarea de decizii strategice,” a spus Martin Baxter, directorul executiv IEMA si reprezentantul britanic in problema revizuirii ISO 14001.

Baxter a spus ca situatia economica din acest moment este propice integrarii mediului in strategia de afaceri si ca este nevoie ca ISO 14001 sa reflecte aceasta situatie. “De ce nu ar dori o companie sa devina mai competitiva? Studiile guvernamentale arata ca afacerile britanice ar putea face economii de 23 miliarde lire sterline anual prin intermediul unor masuri de mediu care costa foarte putin sau chiar nimic,” a spus el.

ISO 14001 reprezinta in acest moment cea mai de succes abordare voluntara de imbunatatire a performantei fata de mediu in organizatiile publice si private pe plan mondial, cu peste 250000 organizatii din 155 tari certificate in conformitate cu cerintele standardului.

ISO 20121

Saptamana trecuta, lui ISO 14001 i s-a alaturat ISO 20121, un nou standard care va ajuta organizatorii de evenimente sa integreze sustenabilitatea in activitatile lor. Comitetul Organizatoric din Londra al Jocurilor Olimpice si Paralimpice a fost unul dintre principalii colaboratori la elaborarea noului standard ISO 20121, Jocurile Olimpice de vara – Londra 2012 fiind considerate drept un plan pentru dezvoltare durabila.

Insa ISO 14001, care exista de mult mai mult timp, este considerat drept prea complex si tehnic, in special pentru companiile si organizatiile mai mici.

Revizuirea standardului ISO 14001

Pentru a rezolva aceste probleme, ISO 14001 este in prezent in curs de revizuire de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si de catre reprezentantii organismelor de standardizare nationale, cum ar fi BSI, care se intrunesc saptamana aceasta in Thailanda pentru a lucra la o schita revizuita a standardului.

“Structura lui ISO 14001 este in curs de a fi simplificata, ceea ce ar trebui sa fie un lucru bun pentru organizatii,” a mai spus Baxter. “In al doilea rand, limbajul folosit in standard va fi mai accesibil oamenilor, deci se va face mai mult referire la riscurile si la oportunitatile din afaceri, renuntand la limbajul tehnic care ar putea instraina nu numai utilizatorii, ci si alte elemente din cadrul companiei.”

ISO se asteapta sa aiba pregatita spre consultare de catre organismele sale membre o schita revizuita a standardului ISO 14001 pana la sfarsitul acesui an, urmand ca anul viitor sa inceapa consultarea publica privind standardul. (dupa un comunicat de presa www.greenwisebusiness.co.uk)

› ISO 14001, in curs de revizuire