Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14005:2010, Sisteme de management de mediu

Nou standard ISO 14005 privind punerea in aplicare graduala a sistemelor de management de mediu in beneficiul IMM-urilor

ISO a publicat recent un nou standard in scopul de a ajuta organizatiile si in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) sa foloseasca o abordare etapizata pentru punerea in aplicare a unui sistem de management de mediu (EMS).

In zilele de azi organizatiile iau tot mai mult in considerare cerintele managementului mediului in cadrul activitatilor proprii.

Cu toate acestea, chiar daca avantajele implicite sunt clare, punerea in aplicare a unui sistem de management al mediului nu este intotdeauna o sarcina usoara, in special pentru IMM-uri.

Acesta sarcina va fi facilitata acum de catre:

ISO 14005:2010, Sisteme de management de mediu – Linii directoare pentru punerea in aplicare graduala a unui sistem de management de mediu, incluzand utilizarea evaluarii performantei de mediu

Scopul acestui standard este de a oferi indrumari organizatiilor pentru dezvoltarea etapizata, implementarea, intretinerea si imbunatatirea unui sistem de management de mediu, in scopul de a indeplini cerintele ISO 14001, standard care detaliaza normativele EMS.

ISO 14005 include, de asemenea, un ghid cu privire la integrarea si utilizarea unor tehnici de evaluare a performantei de mediu.

Standardul international ISO 14005 este aplicabil oricarei organizatii, indiferent de nivelul ei de dezvoltare, de activitatile desfasurate sau de localizarea geografica.

O abordare etapizata a ISO 14005 ofera o serie de avantaje:
• Utilizatorii pot evalua cu usurinta modul in care se amortizeaza si recupereaza timpul si banii investiti intr-un EMS
• Ei pot vedea modalitatea in care imbunatatirile aduse mediului contribuie la reducerea costurilor, la consolidarea relatiilor din cadrul comunitatii, la oferirea de asistenta in demonstrarea conformitatii cu cerintele legale si de alta natura si la ajutarea acestora sa se ridice la nivelul asteptarilor clientilor
• Utilizatorii pot urmari beneficiile aduse de propriul EMS chiar in timpul aplicarii graduale a sistemului, adaugand sau extinzand elemente care ofera valoare organizatiei
• Utilizatorii se pot concentra asupra problemelor critice, asupra clientilor sau lantului de aprovizionare.

Standardul ISO 14005:2010 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO ISO / TC 207, Managementul mediului, subcomitetul SC 1, Sisteme de management de mediu, fiind disponibil la institutele nationale membre ISO (in Romania, contactati Asociatia de Standardizare din Romania, ASRO).
(dupa un comunicat de presa al www.ISO.org)

› ISO 14005:2010, Sisteme de management de mediu