Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14006 pentru Mediu – Incorporarea ecodesignului

Noul standard ISO 14006 pentru reducerea impactului produselor si serviciilor asupra mediului

29 septembrie 2011. ISO a publicat un nou standard din familia ISO 14000, conceput sa ajute organizatiile sa isi reduca impactul negativ asupra mediului al produselor si al serviciilor pe care le ofera.

Fiecare produs sau serviciu are un impact asupra mediului in timpul tuturor fazelor din ciclul sau de viata, de la extragerea resurselor pana la retragerea produselor. Obiectivul ecodesignului este de a integra aspectele legate de mediu in design si in dezvoltarea produselor si serviciilor, astfel incat sa isi reduce impactul asupra mediului si sa isi imbunatateasca in mod continuu performanta ambientala de-a lungul ciclului lor de viata. Rezultatul: produse si servicii mai curate si o planeta mai verde.

Standardul nou publicat, ISO 14006:2011, Sisteme de management al mediului – Linii directoare pentru incorporarea ecodesignului, ofera indrumari despre modul in care organizatiile care furnizeaza produse si servicii isi pot incorpora ecodesignul in orice sistem de management al mediului, al calitatii sau in alt sistem similar.

ISO 14006 va ajuta organizatiile sa isi elaboreze, documenteze, implementeze, mentina si imbunatateasca in mod continuu managementul ecodesignului ca parte a unui sistem de management al mediului (SMM). Standardul se aplica acelor aspecte legate de mediu ale produselor si/sau serviciilor unei organizatii, aspecte pe care le poate controla sau influenta.

Integrarea ecodesignului ofera mai multe avantaje:
• Beneficii economice, de exemplu prin caracterul competitiv crescut, prin reducerea costurilor si prin atragerea de finantari si de investitii;
• Promovarea inovatiei si a creativitatii si identificarea unor noi modele de afaceri;
• Reducerea raspunderii prin reducerea impactului asupra mediului si prin imbunatatirea cunostintelor despre produs;
• Imbunatatirea imaginii publice;
• Cresterea motivatiei angajatilor.

Martin Charter, organizatorul grupului de lucru responsabil pentru ISO 14006, comenteaza: “Noul standard a fost dezvoltat pentru a ajuta organizatiile sa implementeze ecodesignul intr-o maniera flexibila si practica. Pentru organizatii, scopul este de a folosi aceste principii pentru a proiecta si a dezvolta mai multe bunuri si servicii avansate, profitabile si sustenabile.”

ISO 14006 : 2011 poate fi aplicat oricarei organizatii, indiferent de marimea sa, locatia sa geografica, cultura sau complexitatea sistemelor de management si indiferent de cat de simplu sau de complex este produsul sau serviciul respectiv. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› ISO 14006 pentru Mediu – Incorporarea ecodesignului