Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14045 – Evaluarea eficientei ecologice a sistemelor de produse

Mai putine deseuri, mai multe rezultate datorita noului standard ISO 14045 din 2012 pentru evaluarea eficientei ecologice

13 septembrie 2012. Avand in vedere tulburarile economice din ziua de azi, provocarile ecologice in curs de desfasurare si presiunea de a contribui la o planeta mai sustenabila, un nou standard international ISO pentru aplicarea evaluarii eficientei ecologice la sistemele de produse are un enorm potential pe scara mondiala.

ISO 14045:2012, Managementul mediului – Evaluarea eficientei ecologice a sistemelor de produse – Principii, cerinte si linii directoare

descrie principiile, cerintele si liniile directoare privind evaluarea eficientei ecologice a sistemelor de produse.

Bengt Steen, conducatorul echipei de experti internationali care au elaborat standardul ISO 14045, a explicat semnificatia acestuia:

“Eficienta ecologica este un aspect al sustenabilitatii care face o legatura intre performanta ecologice a ciclului de viata a unui produs si valoarea sa. Intr-o lume cu economii in curs de dezvoltare, evaluarea eficientei ecologice este un instrument de management necesar diminuarii impactului de ansamblu asupra mediului.”

Eficienta ecologica devine tot mai mult o cerinta esentiala pentru succesul in afaceri,” a adaugat Reginald Tan, copresedintele grupului de lucru care a dezvoltat standardul. “Aplicand standardul ISO 14045, utilizatorii sunt capabili sa abordeze concomitent caracteristicile sustenabilitatii ecologice, comerciale si economice a produselor lor si a sistemelor lor de produse.”

Scopul evaluarii eficientei ecologice este de a optimiza valoarea performantei sistemului de produse, de exemplu, resursele sale, productia, eficienta utilizarii, sau o combinatie a acestor elemente. Valoarea poate fi exprimata in termeni financiari sau in alte forme, iar rezultatul este urmatorul: a face mai mult din mai putin.

In practica, eficienta ecologica se realizeaza prin urmarirea urmatoarelor trei obiective fundamentale:
• Cresterea valorii produsului sau serviciului;
• Optimizarea utilizarii resurselor;
• Reducerea impactului asupra mediului.

Bengt Steen a concluzionat:

“Eficienta ecologica este in prezent masurata in diferite feluri. Intr-o oarecare masura, acest lucru poate fi motivat de diversitatea obiectivelor si a domeniilor de aplicare. Cu toate acestea, ISO 14045 armonizeaza evaluarea eficientei ecologice si o face mai transparenta, dandu-le o credibilitate crescuta evaluarilor despre care se crede uneori ca sustin afirmatii nefondate in privinta protectiei mediului”.

Pricipalele obiective ale standardului ISO 14045 sunt:
• De a stabili o terminologie clara si un cadru metodologic comun pentru evaluarea eficientei ecologice;
• De a permite utilizarea practica a evaluarii eficientei ecologice pentru o gama larga de sisteme de produse (si de servicii);
• De a oferi indrumari clare in privinta interpretarii rezultatelor evaluarii eficientei ecologice;
• De a incuraja raportarea transparenta, precisa si informativa a rezultatelor evaluarii eficientei ecologice
In cadrul evaluarii eficientei ecologice, impactul asupra mediului este estimat utilizand evaluarea ciclului de viata asa cum este el descris in alte standarde internationale (ISO 14040, ISO 14044).

ISO 14045:2012, Managementul mediului – Evaluarea eficientei ecologice a sistemelor de produse – Principii, cerinte si linii directoare, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 207, Managementul mediului, subcomitetul SC 5, Evaluarea ciclului de viata. Standardul costa 140 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=43262) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

› ISO 14045 – Evaluarea eficientei ecologice a sistemelor de produse