Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14051 – Contabilizarea costurilor fluxului material

Transformarea deseurilor in aur prin noul standard ISO 14051:2011 pentru contabilizarea managementului mediului

27 martie 2012. Cum ar putea sa creasca productivitatea si sa se reduca, in acelasi timp, impactul asupra mediului?

Un nou standard ISO are chiar acest obiectiv, ajutand companiile sa isi reduca acele costuri legate de deseuri si de emisii si sa isi imbunatateasca performanta fata de mediu: este vorba de noul ISO 14051.

Standardul intitulat ISO 14051:2011, Managementul mediului – Contabilizarea costurilor fluxului material – Cadru de lucru general, ajuta organizatiile sa inteleaga mai bine consecintele financiare si asupra mediului ale propriilor practici de folosire a materialelor si a energiei, astfel incat sa poata identifica oportunitati de imbunatatire.

ISO 14051:2011 stabileste o abordare bazata pe un sistem informational de management numit Contabilizarea Costurilor Fluxului Material (Material Flow Cost Accounting – MFCA), care poate fi folosit pentru a urmari si a cuantifica fluxurile si stocurile materiale care intra si ies dintr-o organizatie. Acest sistem ajuta la identificarea practicilor de folosire a materialelor si a energiei si ajuta la intelegerea acestora ca si costuri si unitati fizice. Informatiile pot fi ulterior aplicate pentru a reduce pierderile si a creste profitul.

Prof. Katsuhiko Kokubu, organizatorul grupului de lucru care a dezvoltat standardul, a declarat: “Multe organizatii nu sunt pe deplin constiente de importanta pe care o are costul propriilor pierderi materiale, deoarece aceste date sunt adesea dificil de extras din sistemele clasice informatice, de contabilitate si de management al mediului. MFCA produce date atat de precise si de clare, incat poate motiva managerii sa isi imbunatateasca productivitatea materiala si sa isi reduca in mod semnificativ deseurile nenecesare intr-un mod mult mai eficace decat prin mijloacele conventionale.”

“In consecinta, organizatiile nu numai ca isi cresc profitul, dar isi imbunatatesc si performanta fata de mediu si contribuie la dezvoltarea durabila,” a conchis prof. Kokubu.

MFCA poate fi aplicat in toate domeniile care folosesc materiale si energie, inclusiv in industria extractiva, a serviciilor, in productie si in alte domenii. Poate fi implementat de organizatii de orice tip si de orice marime, care si-au implementat sau nu sisteme de management al mediului, din economiile in curs de dezvoltare, ca si din tarile industrializate.

MFCA reprezinta unul dintre cele mai importante instumente de contabilizare a managementului mediului si a fost proiectat in primul rand pentru a fi folosit in cadrul unei singure unitati sau organizatii. Cu toate acestea, MFCA poate fi extins la mai multe organizatii din cadrul aceluiasi lant de aprovizionare, pentru a le ajuta sa isi dezvolte o abordare integrata vizand promovarea unei utilizari mai eficiente a materialelor si a energiei.

ISO 14051 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 207, Managementul mediului. Standardul ISO 14051:2011, Managementul mediului – Contabilizarea costurilor fluxului material – Cadru de lucru general, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 140 de franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 14051 – Contabilizarea costurilor fluxului material