Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14066 : 2011 – Gazele cu efect de sera

Noul standard ISO 14066 intentioneaza sa creasca increderea in piata mondiala a carbonului

21 iulie 2011. A fost publicat un nou standard international care da detalii asupra nivelului de competenta cerut celor responsabili cu verificarea emisiilor de gaze cu efect de sera (greenhouse gas – GHG) . El se adauga pachetului de standarde ISO care se adreseaza schimbarilor climatice si care sprijina schemele de tranzactionare a permiselor de emisii.

Odata cu cresterea sensibilizarii pe plan global la nevoia de protectie a mediului si de sustenabilitate, organizatiile isi doresc cu ardoare sa isi demonstreze eforturile depuse in directia inventarierii, raportarii si reducerii emisiilor GHG. Pentru a da asigurari asupra credibilitatii declaratiilor pe care le fac, multe dintre aceste organizatii apeleaza la organisme de terta parte pentru a le valida si verifica afirmatiile privind emisiile.

ISO 14066: 2011, Gazele cu efect de sera – Cerinte privind competenta echipelor de validare si echipelor de verificare a gazelor cu efect de sera, explica amanuntit cerintele privind competenta personalului care efectueaza diverse activitati de validare sau verificare in cadrul unei echipe angajate in acest sens. Standardul intentioneaza sa ofere coerenta pe piata mondiala a carbonului, mentinand increderea publicului in relatarile privind gazele cu efect de sera si in alte declaratii de acest gen.

ISO 14066 este ultimul document din pachetul ISO de standarde care se adreseaza schimbarilor climatice si emisiilor GHG. Acestea au fost lansate in 2006 prin ISO 14064, un standard alcatuit din trei parti, destinat evaluarii proiectelor privind reducerea de emisii GHG in mod voluntar sau pe cale de reglementare.
Standardul a fost urmat de ISO 14065, care ofera organizatiilor cerintele de acreditare necesare validarii sau verificarii declaratiilor sau afirmatiilor privind emisiile GHG rezultate.

Dr. Tod Delaney, organizator al grupului de lucru ISO responsabil de conceperea ISO 14066, a comentat: “Acuratetea revendicarilor unui organizatii fata de emisiile de gaze cu efect de sera este esentiala daca avem in vedere implicatiile politice si financiare ale fiecarei revendicari.”

“Daca o organizatie publica revendicari despre care se descopera ulterior ca sunt nefondate, ea risca sa-si strice reputatia si sa aiba de suferit din punct de vedere financiar. Acesta este motivul pentru care competenta celor care evalueaza asemenea revendicari este absolut cruciala.”

Noul standard ISO 14066 expune liste amanuntite ale abilitatilor si cunostintelor de care trebuie sa dea dovada personalul din echipe de audit– accentul punandu-se mai degraba pe competenta echipei decat pe cea individuala. Continand opt clauze, sase anexe si o bibliografie, ISO 14066 acopera subiecte ca independenta, integritatea si competenta echipei.

Standardul poate fi folosit impreuna cu ISO 14065 in beneficiul administratorilor de programe GHG si a organismelor de reglementare, de validare si de verificare. El nu se leaga de niciun alt program anume referitor la gazele cu efect de sera. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› ISO 14066 : 2011 – Gazele cu efect de sera