Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14533 – Autenticitatea semnaturilor electronice

Nou standard ISO 14533 sprijina autenticitatea pe termen lung a semnaturilor electronice

Un nou standard ISO va sprijini mediul de afaceri si guvernele la garantarea pe termen lung a autenticitatii semnaturilor electronice, din ce in ce mai uzitate in comertul electronic si e-guvernare.

Urmand cerintele ISO 14533, standardul va asigura interoperatibilitatea semnaturilor electronice si in cazul in care documentele de autentificat sunt transferate si procesate prin intermediul diferitelor sisteme de tehnologie a informatiei. Noul standard cuprinde doua parti:

• ISO 14533-1:2012, Procese, date si documente in comert, industrie si administratie – Profile de semnaturi pe termen lung – Partea 1: Profile de semnaturi pe termen lung pentru semnaturi electronice avansate CMS (CAdES)

• ISO 14533-2:2012, Procese, date si documente in comert, industrie si administratie – profile de semnaturi pe termen lung – Partea 2: Profile de semnaturi pe termen lung pentru semnaturi electronice avansate XML (XAdES)

Semnaturile electronice faciliteaza utilizarea contractelor si inregistrarilor electronice in cadrul comertului si actelor de guvernare, prin asigurarea validitatii acestora din urma. Pana in acest moment a existat o problema datorita faptului ca perioada de pastrare legala sau statutara a documentelor semnate electronic poate fi mai lunga decat durata de viata digitala practica a documentului.

ISO 14533 va ajuta la rezolvarea acestei probleme prin oferirea unui cadrul pentru dezvoltarea de sisteme si/sau servicii care sa garanteze autenticitatea documentelor electronice pentru o perioada mai lunga de timp fata de cea suportata in prezent de tehnologiile actuale.

Printre utilizatorii care vor beneficia de standard mentionam organizatiile si guvernele care doresc sa prezerve, sau sunt mandatate sa prezerve, documente electronice, pentru o perioada lunga de timp. Includem aici organizatii care doresc sa stocheze mesaje electronice (precum cele bazate pe tehnologiile EDI si XML), intelegeri, contracte sau alte tipuri de documente pentru o perioada mai lunga decat este posibil pana la acest moment.

Dl Klaus-Dieter Naujok, presedinte al comitetului tehnic ISO/TC 154 care a dezvoltat standardul, comenteaza:

“ ISO 14533-1:2012 si ISO 14533-2:2012 ofera un cadru nou in concordanta cu mandatul M/460 al Comisiei Europene, avand si rol de sprijin al activitatii UN/CEFACT in actuala revizuire a recomandarii 14 (autentificarea documentelor comerciale prin alte mijloace decat semnatura) alaturi de garantarea interoperatibilitatii mesajelor indiferent de platforma tinta. Noul standard ofera protectie pe termen lung a formatelor acestor documente, aspect nedisponibil pana in acest moment.”

ISO 14533-1:2012 si ISO 14533-2:2012 au fost dezvoltate de comitetul tehnic ISO/TC 154, Procese, date si documente in comert, industrie si administratie. Standardele sunt disponibile in cadrul institutelor nationale membre ISO (Asociatia de Standardizare din Romania, la noi in tara). De asemenea pot fi obtinute direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 86 franci elvetieni fiecare, prin intermediul magazinului ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationale pentru Standardizare)

› ISO 14533 – Autenticitatea semnaturilor electronice