Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 14882 – Limbaje de programare – C++

Limbajul C++ obtine note bune la performanta prin noul standard ISO/IEC 14882

10 octombrie 2011. C++, unul dintre cele mai populare limbaje de programare, utilizate in multiple aplicatii, de la browsere web la jocuri video 3D, a fost complet actualizat si publicat sub denumirea ISO/IEC 14882:2011, Tehnologia informatiei – Limbaje de programare – C++.

ISO 14882 : 2011 defineste limbajul de programare si specifica cerintele pentru implementare ISO. Cunoscut si ca C++11, aceasta este prima revizuire majora a standardului din 1998. Noile sale caracteristici extind punctele forte traditionale ale C++, ca flexibilitatea si eficienta – de exemplu, functiile lambda, semantica datelor, si variadice care cresc posibilitatea programatorilor de a folosi o puternica expresivitate si o abstractizare sporita pentru a scrie coduri eficiente si de inalta performanta, avand acces deplin la material atunci cand este necesar. Si mai mult, noul C++11 este la fel de convenabil si de usor de folosit ca si alte limbaje de programare mai moderne – prezentand trasaturi ca deducerea cuvintelor si comenzi explicite virtuale de corectie, sau indicatori inteligenti standard.

“In ultimii ani, industria IT a acordat mai multa atentie limbajelor mai noi, ca Java, care scot in relief comoditatea programatorului in dauna puterii expresive si performantei, de exemplu prin curatarea datelor redundante, metadate pentru reflectie si alte functii care nu sunt nici necesare, nici folosite,” a explicat Herb Sutter, organizatorul grupului de lucru ISO care a dezvoltat standardul.

“Aceste limbaje continua sa isi ocupe locul lor. Cu toate acestea, programarea ‘traditionala’ care foloseste limbaje native ca C++, care pun accentul pe puterea expresiva si pe filosofia platii pe masura efectuarii operatiilor, evitand cheltuirea performantei daca unele trasaturi nu sunt folosite cu adevarat in program, nu au disparut niciodata, de fapt – iar acum, odata cu imbunatatirile aduse limbajului C++11, care incorporeaza o serie dintre cele mai bune trasaturi ale limbajelor administrate, codul modern C++ este la fel de curat si de sigur ca si alte limbaje moderne cu cod scris, si la fel de rapid in performanta implicita, oferind acces deplin la sistemul de baza ori de cate ori este necesar acest lucru.”

“Aceasta noua editie subliniaza importanta permanenta a acestui limbaj atat de popular, ale carui noi trasaturi si a carui performanta imbunatatita sunt motiv de reinnoit entuziasm in industria IT. C++ continua sa fie folosit pentru multe lucruri, pentru construirea programelor de compilare, pentru browsere web ca Google Chrome, pentru platforme sociale media ca Facebook, dar si pentru sisteme de operare ca Windows.”

C++ este un limbaj de programare universal, bazat pe limbajul de programare C (ISO/IEC 9899:1999). Pe langa facilitatile oferite de C, C++ ofera suplimente ca tipuri de date, clase, sabloane, exceptii, spatii de nume, suprasarcini, referinte, facilitati suplimentare ale bibliotecii.

“C++ ramane unul dintre cele mai valoroase instrumente la dispozitia programatorilor, si este limbajul preferat pentru aplicatiile solicitante din aproape orice domeniu,” a mai spus dl Sutter. “Odata cu aceasta noua editie, utilizatorii vor beneficia de efortul reunit al expertilor din intreaga lume, care au muncit impreuna pentru a dezvolta un standard international actualizat si imbunatatit, care pune in acord si raspandeste cele mai bune practici.”

Standardul ISO/IEC 14882:2011, Tehnologia informatiei – Limbaje de programare – C++, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la Secretariatul central ISO, la pretul de 352 de franci elvetieni, prin intermediul ISO Store sau sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (sursa: ISO)

› ISO 14882 – Limbaje de programare – C++