Noul standard ISO 16192 faciliteaza valorificarea experientei anterioare in cadrul noilor proiecte spatiale
Un nou standard ISO va ajuta operatorii si producatorii de sisteme spatiale la imbunatatirea calitatii produselor si la eficientizarea activitatii in ansamblu prin valorificarea superioara a principiilor si liniilor directoare constatate si elaborate in proiectele anterioare.
Nick Tongson, secretarul grupului care a dezvoltat ISO 16192 : 2010, comenteaza:
“Caracteristica globala din ce in ce mai pronuntata a industriei aero-spatiale a dus la nevoia stringenta de standarde internationale in vederea facilitarii eforturilor de productie, reducerii costurilor si eliminarii barierelor comerciale. ISO 16192:2010 va ajuta sectorul industriei aero-spatiale la atingerea acestor obiective, precum si pentru imbunatatirea calitatii. “
O metoda eficienta de procesare si sintetizare a experientei trecute este esentiala pentru ridicarea eficientei si imbunatatirea calitatii in interiorul oricarei organizatii, precum si pentru un management de succes.
Tinand cont de aceste obiective, utilizarea standardului
ISO 16192:2010, Sisteme spatiale – Experienta acumulata in proiectele aero-spatiale – Principii si orientari
va ajuta la:
• Reducerea erorilor (atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ )
• Imbunatatirea metodelor de lucru
• Diminuarea riscului de nerespectare a obiectivelor specificate (management, activitate tehnica, calitate, costuri si program de livrare ).
Standardul va sprijini viitoarele proiecte aero-spatiale sa beneficieze de activitatile anterioare prin furnizarea de orientari pentru atragerea si comunicarea de cunostinte.
Acest standard international prezinta lectiile invatate, principiile si orientarile care sunt aplicabile in toate activitatile proiectelor aero-spatiale (management, activitatea tehnica, calitate, cost si programe de livrare).
Printre aspectele specifice abordate se numara:
• Experiente negative care nu ar trebui sa fie repetate
• Strategii, reguli, principii de proiectare, validare, teste si operatiuni care s-au dovedit a fi de succes sau necesare.
ISO 16192:2010 ofera, de asemenea, detaliarea proceselor activitatii specifice sub forma de lectii cat si modul de elaborare a acestor lectii.
Implementarea ISO 16192 se doreste a fi facuta in cadrul sistemelor de management al furnizorilor, dar exista si posibiltatea adaptarii la diverse contracte individuale, mutual agreate de clienti si furnizori.
Standardul este complementar standardelor ISO 9001: 2008, Sisteme de management al calitatii – Cerinte si ISO 17666:2003, Sisteme spatiale – Managementul riscului.
ISO 16192:2010 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO / TC 20, Aeronave si vehicule spatiale, subcomitetul SC 14, Sisteme spatiale si operatiuni specifice, fiind disponibil la institutele nationale membre ISO. In Romania, Asociatia Romana de Standardizare cu sediul in Bucuresti (ASRO, www.asro.ro) este singurul organism abilitat sa comercializeze standarde ISO.
Standardul ISO 16192 poate fi, de asemenea, obtinut direct de la Secretariatul Central ISO, la pretul de 74 de franci elvetieni, prin intermediul ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informatii al ISO (Organizatia Internationala de Standardizare, www.iso.org)