Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17021 – Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele de certificare

Noua editie a standardului ISO / IEC 17201 isi propune sa ridice nivelul certificarii sistemelor de management

Cea de a doua editie recent publicata a standardului international ISO / CEI 17021 stabileste cerinte noi pentru auditul sistemelor de management si pentru competenta auditorilor, in scopul de a creste valoarea certificarii sistemului de management pentru organizatiile din sectorul public si privat din intreaga lume.

Organismelor de certificare ISO care efectueaza certificarea sistemului de management (independent de ISO), li se acorda o perioada de doi ani pentru modifica propriile operatiuni in conformitate cu noua editie (a se vedea mai jos).

Standardul ISO / IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care efectueaza auditul si certificarea sistemelor de management

este destinat sa sporeasca increderea in certificate ISO eliberate care atesta conformitatea la standardele de sistem de management (MSS), cum ar fi ISO 9001 (managementul calitatii), ISO 14001 (managementul mediului) si ISO 22000 (managementul sigurantei alimentare).

Certificarile la aceste standarde (precum si la alte MSS) sunt utilizate pe scara larga pe pietele mondiale in vederea  construirii increderii intre partenerii de afaceri si intre organizatii si clientii lor, pentru calificarea  furnizorilor drept membri in lanturile de aprovizionare precum  si pentru indeplinirea unor  conditii de participare la licitatiile pentru contractele  de achizitii publice.

Prima editie, publicata in 2006, a stabilit sase principii care inspira incredere: impartialitate, competenta, responsabilitate, deschidere, confidentialitate si gestionarea reclamatiilor.

Aceste principii au format apoi baza pentru cerintele specifice prezentate in standard.

Noua editie pastreaza aceste principii si cerinte dar adauga si unele noi dezvoltate ca raspuns la feedback-ul provenit din piata ca urmare a utilizarii primei editii.

Noile cerinte prevazute in ISO/IEC 17021:2011 se refera la competenta auditorilor care efectueaza certificarea ISO si la modalitatea in care activitatea lor este gestionata si desfasurata.

Organismele de certificare ISO care folosesc noua editie vor fi in masura sa asigure echipe competente pentru activitatea de audit, cu resurse adecvate, urmand un proces coerent si raportand rezultatele auditului intr-o maniera satisfacatoare. (dupa o stire ISO.org)

› ISO 17021 – Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele de certificare