Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17043, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru evaluare

Standard ISO 17043 pentru mentinerea activitatii evaluatorilor de laboratoare in parametri optimi

Un nou standard ISO / IEC stabileste o serie de cerinte armonizate la nivel international pentru verificarea competentei organizatiilor care efectueaza evaluari si testari ale laboratoarelor.

Nevoia de incredere in competenta laboratoarelor este esentiala nu numai pentru ele insele sau pentru clientii lor, dar, de asemenea, pentru toate partile interesate, cum ar fi autoritatile de reglementare, organismele de acreditare a activitatilor de laborator si alte organizatii.

Standardul ISO / IEC 17043, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru evaluare, specifica cerintele generale legate de competenta furnizorilor de sisteme de evaluare, precum si pentru dezvoltarea si functionarea programelor de evaluare.

Procesul de evaluare a competentei implica utilizarea de comparatii intre diverse laboratoare la determinarea performantei unui anumit laborator.

Laboratoarele demonstreze competenta lor prin respectarea standardului ISO 17025:2005, Cerinte generale privind competenta laboratoarelor de incercari si etalonari.

Nevoia de incredere suplimentara in rezultatele lor se realizeaza prin participarea lor la diverse comparatii inter-laboratoare, gestionate de catre evaluator, in conformitate cu ISO / IEC 17043.

Noul standard se adreseaza furnizorilor de evaluari, personalului si conducerii acestora abordand si activitatile de planificare si proiectare.

In plus fata de cerintele cu privire la dezvoltarea si operarea activitatii de evaluare, standardul contine o serie de informatii cu privire la urmatoarele aspecte:
• Sisteme clasice de evaluare
• Metode statistice potrivite
• Selectarea si utilizarea sistemelor de evaluare de catre laboratoare, organisme de acreditare, autoritati de reglementare si alte parti interesate.

Standardul ISO / IEC 17043 reprezinta o imbunatatire si o inlocuire a ghidului in doua parti ISO / IEC 43:1997.

Dan Tholen, presedintele grupului de experti care a dezvoltat standardul, comenteaza:

“Exista un interes international legat de standardul ISO 17043. Multi membri ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation – Organizatia Internationala de Acreditare a Laboratoarelor) au planuri de a pune in aplicare specificatiile acestuia si se afla intr-un proces activ de planificare si training. ILAC si alti membri regionali fac pasi concreti in extinderea masurilor pentru recunoastere mutuala prin includerea de evaluari.”

Standardul ISO / IEC 17043, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru evaluare, a fost dezvoltat de grupul de lucru WG 28 al comitetului ISO privind evaluarea conformitatii (ISO / CASCO) si este disponibil la institutele nationale membre ISO; direct de la ISO, acesta costa 136 de franci elvetieni. (www.iso.org)

Articole asemanatoare:
ISO 17025 – Acreditare laboratoare,
Legea nr. 608 / 2001 privind evaluarea conformitatii produselor,
Evaluarea furnizorilor conf. manualului calitatii,
ISO 31010 pentru Evaluarea riscurilor

› ISO 17043, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru evaluare