Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17065 si ISO 17021 – Audituri si certificare

Noile standarde ISO/IEC 17065:2012 si ISO/IEC TS 17021-2:2012 cresc increderea in audituri si certificare ISO

3 octombrie 2012. A demonstra ca o companie se conformeaza standardelor internationale este o modalitate de a castiga increderea organismelor de reglementare, a consumatorilor, a furnizorilor si a celorlalte parti interesate. Insa cum putem fi siguri ca un certificat acordat de un organism de certificare este acelasi lucru cu unul acordat de alt organism de certificare? Doua noi standarde internationale abordeaza aceasta problema, oferind cele mai bune practici armonizate si eficace pentru organismele de certificare si pentru auditorii din intreaga lume:

• ISO/IEC 17065:2012, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care certifica produse, procese si servicii si

• ISO/IEC TS 17021-2:2012, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care ofera audit si certificare pentru sistemele de management – Partea a 2-a: Cerinte privind competenta pentru auditarea si certificarea sistemelor de management al mediului.

Certificarea produselor

Companiile pot folosi certificarea produselor pentru a arata ca unul dintre produsele, serviciile sau procesele lor a fost inspectat, testat si aprobat. ISO/IEC 17065 garanteaza faptul ca certificarea este efectuata intr-o maniera impartiala si competenta.

Cunoscut initial drept Ghidul ISO/IEC 65:1996, acest document este folosit pe scara larga de organismele de certificare pentru a demonstra ca sunt competente, impartiale si de incredere. Aceasta noua versiune a fost revizuita in intregime, cu termeni, definitii, resurse si indrumari imbunatatite. Cele mai importante cerinte, cum ar fi impartialitatea, au fost intarite, fiind adaugate, de asemenea, si unele specificatii noi.

Christian Priller, organizatorul grupului de lucru ISO/CASCO responsabil de elaborarea acestui standard, a spus:

“Suntem foarte incantati de noul ISO/IEC 17065. Certificarea produselor constituie, poate, cel mai vizibil tip de certificare, deoarece este insotita de obicei de un marcaj care este recunoscut si apreciat de organismele de reglementare, de consumatori si de alte parti interesate. Prin urmare este esential sa garantam fiabilitatea acestor afirmatii. Sunt convins ca noul ISO/IEC 17065 va spori increderea si echivalenta certificarilor produselor din intreaga lume.”

Organismele de certificare acreditate conform vechiului Ghid ISO/IEC 65 au la dispozitie trei ani pentru a se conforma noului standard ISO/IEC 17065.

Competenta personalului

Organizatiile care incearca sa isi certifice sistemul de management al mediului (SMM) sunt tot mai numeroase – numai in 2011 s-a inregistrat o crestere cu 4,5 % a numarului acestora. Organismele de reglementare, consumatorii si alte parti interesate se bazeaza pe aceste certificari atunci cand iau decizii in privinta unei companii si a produselor sale. Asigurarea competentei personalului implicat in audit si certificare este, prin urmare, extrem de importanta.

Specificatia tehnica ISO/IEC TS 17021-2 se refera la cunostintele si abilitatile pe care trebuie sa le detina personalul implicat in certificarea sistemelor de management al mediului. Ea a fost elaborata pentru a veni in completarea liniilor directoare generale incluse in ISO/IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care ofera audit si certificare pentru sistemele de management.

Randy Dougherty, unul dintre organizatorii grupului de lucru ISO/CASCO responsabil de elaborarea acestei specificatii tehnice, a spus:

“Auditarea si certificarea unui sistem de management al mediului solicita cunostinte diferite fata de cele necesare altor sisteme de management. De exemplu, e nevoie de o anumita familiarizare cu terminologia, masurile si tehnicile de monitorizare din domeniul mediului. ISO/IEC TS 17021-2 identifica acest bagaj de cunostinte necesar pentru auditarea si certificarea sistemelor de management al mediului. Aceasta este prima dintr-o serie planificata de specificatii tehnice dedicate anumitor sisteme de management. Utilizarea sa va da asigurari organizatiilor, organismelor de reglementare, clientilor si marelui public asupra faptului ca un SMM certificat isi atinge cu adevarat obiectivele.”

ISO/IEC 17065:2012, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care certifica produse, procese si servicii, si ISO/IEC TS 17021-2:2012, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care ofera audit si certificare pentru sistemele de management – Partea a 2-a: Cerinte privind competenta pentru auditarea si certificarea sistemelor de management al mediului, au fost elaborate de Comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii (ISO/CASCO).

ISO/IEC 17065 si ISO/IEC TS 17021-2 costa 122, respectiv 66 franci elvetieni si sunt disponibile la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin intermediul magazinului online ISO sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 17065 si ISO 17021 – Audituri si certificare