Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17267, Sisteme inteligente de transport – sisteme de navigatie

ISO 17267 ofera industriei auto o noua interfata pentru sistemele de navigatie auto

Odata cu cresterea sectorului ce dezvolta aplicatii pentru navigarea auto s-au amplificat si incompatibilitatile dintre sistemele de navigatie si bazele de date care gestioneaza informatiile legate de diversele locatii. Mai multe decat atat, acest domeniu are nevoie de o facilitare a dezvoltarii de aplicatii specifice.

ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) contribuie cu solutii la aceste probleme prin intermediul unui standard international ISO 17267 ce reglementeaza interfata pentru programare a aplicatiilor pentru sistemele de navigare ( API).

Sistemele de navigatie auto acceseaza baze de date ce contin harti in vederea orientarii precise catre o anumita destinatie sau pentru a determina locatia vehiculului si a obtine informatii legate de diverse puncte de interes, cum ar fi restaurante si hoteluri.

Unele sisteme mai noi pot receptiona si afisa informatii cu privire la gradul de aglomerare al traficului si pot sugera rute alternative.

Standardul ISO 17267 : 2009, Sisteme inteligente de transport – sisteme de navigatie – Interfata pentru programarea aplicatiilor (API), va facilita interoperabilitatea intre sistemele de navigare si bazele de date cu harti, prin oferirea unei interfete care va facilita accesarea informatiilor si va ajuta dezvoltatorii de sisteme de navigare.

Noul standard ISO 17267 descrie ce informatii pot fi preluate de la o baza de date, defineste caracteristicele interfetei si precizeaza un set de de functii de navigare.

Standardul descrie design-ul API si ofera exemple asupra utilizarii preconizate. In plus sunt specificate criteriile folosite pentru a determina daca bibioteca de date este in concordanta cu standardul.

“Prin intermediul API care defineste metodele pe care dezvoltatorii de sisteme de navigare le pot folosi pentru selectia destinatiei unei calatorii, crearea unei rute catre destinatie, afisarea traseului stabilit si pentru orientare, se va imbunatati semnificativ eficacitatea dezvoltarii acestor aplicatii” ,

a declarat Carl Stephen Smyth, conducatorul comitetului tehnic ISO / TC 204, Sisteme inteligente de transport, care a dezvoltat noul standard de calitate.

ISO 17267 are ca tinta primara sistemele de navigare utilizate in interiorul vehiculelor dar este de asteptat ca sa poata fi folosit si pentru alte aplicatii care folosesc hartile electronice in aceeasi modalitate. De exemplu, standardul poate fi folosit intr-un mediu tip client/server.

Standardul ISO 17267:2009, Sisteme inteligente de transport – sisteme de navigatie – Interfata pentru programarea aplicatiilor (API), a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 204, Sisteme inteligente de transport, si este disponibil la institutele nationale membre ISO, A.S.R.O. in Romania. (sursa: www.iso.org)

Articole asemanatoare:
ISO 16949 pentru Industria auto – Productia de automobile si service,
Viitorul electric al industriei auto si standardelele internationale ISO,
ISO 10862 – Sistem de eliberare a hamului de navigare,
ISO 22179 – Sisteme inteligente de transport

› ISO 17267, Sisteme inteligente de transport – sisteme de navigatie