Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17442 pentru Servicii financiare

Standardul serviciilor financiare ISO 17442 castiga sprijinul industriei cu sase luni inainte de publicare

25 iulie 2011. Cu sase luni inainte de publicarea anuntata a documentului complet, o schita a unui standard ISO destinat industriei serviciilor financiare este deja renumita si sustinuta ca solutie globala pentru identificarea precisa si lipsita de ambiguitati a entitatilor angrenate in tranzactii financiare.

ISO 17442, Servicii financiare – Identificator de persoane juridice (IPJ) ,

[Eng: Financial services – Legal Entity Identifier (LEI)], se afla in prezent in stadiul de schita de standard international, preconizandu-se publicarea ei ca standard international ISO pana in ianuarie 2011. Cu toate acestea, schita a fost recent recomandata de Asociatia de Management Financiar Global (GFMA) – o federatie de asociatii de afaceri oferind servicii financiare globale – ca fundament pentru o solutie IPJ viabila, uniforma si globala.

Standardul ISO 17442 este dezvoltat de comitetul tehnic ISO ISO/TC 68, Servicii financiare, al carui secretar, Cindy Fuller, a spus ca parerea comitetului este ca standardele voluntare pe care le dezvolta pot indeplini atat cerintele organismelor de reglementare nationale, cat si pe cele ale organismelor de reglementare internationale, caci ele ofera solutii care se adreseaza nevoilor de strangere si analizare a datelor rezultate din recenta criza financiara mondiala. Dna Fuller a primit cu bucurie sprijinul GFMA in privinta ISO 17442 si a spus ca piata modiala va gasi metode de a folosi standardul.

Karla McKenna, presedintele ISO/TC 68, a comentat la randul sau: “Suntem multumiti de recomandarea primita din partea sectorului financiar la nivel mondial si asteptam ca standardul IPJ sa fie sprijinit si folosit de organismele de reglementare internationale in strangerea de informatii destinate analizei riscului aparut in cadrul sistemelor.”

James Whittle, organizatorul grupului de lucru WG 6 al ISO/TC 68, responsabil pentru conceperea standardului IPJ, a explicat:

“Prin IPJ pot fi identificate persoanele juridice sau structurile organizate sub legile corporative ale oricarei jurisdictii. Aceste entitati includ, dar nu se limiteaza la, toti intermediarii financiari, bancile si companiile din domeniul finantelor, toate persoanele listate la bursa, toate cele care fac afaceri cu actiuni bursiere, creante si fonduri de pensii, toate entitatile din domeniul reglementarilor financiare, ca si holdingurile si companiile multinationale.”

Standardul ISO 17442 are urmatoarele atribute cheie, adresandu-se cerintelor organismelor de reglementare si industriei mondiale:
• Da posibilitatea unei identificari unice a entitatilor mondiale care au nevoie de un IPJ;
• Defineste o guvernare cu surse deschise pentru emiterea si intretinerea schemei IPJ;
• Defineste un IPJ care nu contine inteligenta incorporata;
• Poate fi aplicat in intreaga lume pentru a sprijini industria serviciilor financiare;
• Profita de competenta comitetului ISO/TC 68 in definirea si mentinerea standardelor de identificare;
• Este permanent;
• Defineste o schema care este extensibila si lipsita de limitari ale atribuirii.
(dupa un comunicat de presa al Organizatiei Internationale de Standardizare)

› ISO 17442 pentru Servicii financiare