Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 18192 Implanturi chirurgicale, proteze discuri intervertebrale

ISO 18192 va fi un nou standard dedicat implantului de discuri intervertebrale – eficient in combaterea durerilor lombare

Un nou standard ISO va defini cerintele pe care protezele de discuri intervertebrale trebuie sa le indeplineasca pentru a fi durabile. Important este ca odata implantate, discurile trebuie sa reduca impactul pe care il au activitatile zilnice asupra coloanei vertebrale.

Partea 1: Parametri de solicitare si inlocuire ai procesului de testare care necesita urmarirea si compararea performantelor diferitelor proteze de discuri intervertebrale.

Primii utilizatori ai acestui standard ISO vor fi producatorii de echipamente medicale si laboratoarele medicale din sectoarele publice si private care asigura serviciile de testare ale echipamentelor medicale.

Se estimeaza ca piata discurilor intervertebrale artificiale va depasi 1 miliard de USD incepand cu anul 2010.

Discurile intervertebrale actioneaza ca un tampon care absoabe socurile la care este solicitata coloana vertebrala ca urmare a activitatilor zilnice.

Aceste discuri se pot deteriora in timp sau ca urmare a unui accident si pot presa nervii coloanei vertebrale, ceea ce poate fi foarte dureros.

Majoritatea persoanelor vor simti de-a lungul vietii intepaturi la nivelul coloanei ca urmare a unor astfel de afectiuni.

Din pacate metodele uzuale de a trata durerile la gat si de spate nu au efecte semnificative la majoritata pacientilor.

Implanturile chirurgicale de proteze intervertebrale reprezinta o alternativa pentru acei pacienti care sufera de spondiloza – o dereglare degenaritiva care duce la pierderea unei structuri normale a coloanei vertebrale.

Oricum dezvoltarea in domeniul protezelor de disc presupune numeroase provocari. Dispozitivul trebuie sa permita mobilitate, stabilitate si sa fie rezistent la impactul pe care activitatile zilnice il au asupra persoanei care foloseste asemenea proteze.

ISO 18192 va promova dezvoltarea unor proteze sigure si rezistente pentru pacienti si va reprezenta un instrument util pentru industria medicala.

Prima parte subliniaza o procedura de testare a unei miscari angulare intre componentele articulatiilor si specifica originea fortei aplicate, viteza si durata testarii, configurarea mostrei si testarea mediului inconjurator.

ISO 18192-1 va permite testarea uniforma si compararea acestei relative noi tehnologii asigurand performanta diferitelor proteze. Metodologia va asigura o referinta sigura si concisa.

In industria medicala, acest standard va asigura transparenta, va imbunatati comunicarea si va asigura campul de competitie al diferitilor furnizori competitivi. Chirurgii se vor putea baza pe informatii care au la baza o analiza comparativa a diferitele dispozitive.

Dr. Christian Kaddick, leader-ul proiectului pentru dezvolatarea standardelor a comentat:

“Importanta standardului ISO 18192 in comunitatea medicala este data de faptul ca acesta defineste directiile de evaluarea a performantelor unei clase noi de dispozitive medicale. Fara metode standardizate, este imposibil sa se compare datele diferitelor laboratoare. ISO 18192-1 elimina astfel o bariera potentiala, accelerand si usurand dezvoltarea tehnologica in acest domeniu.”

› ISO 18192 Implanturi chirurgicale, proteze discuri intervertebrale