Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 18292 : 2011 – Performanta energetica a sistemelor de ferestre

Certificarea ISO 18292 va ajuta la stoparea pierderilor de energie – si implicit de bani – datorate ferestrelor, usilor si luminatoarelor

O casa medie poate pierde circa 30% din caldura sau din energia consumata conditionarii aerului datorita ferestrelor. Pentru a ajuta la cresterea eficientei energetice, ISO a publicat un nou standard, conceput pentru a evalua utilizarea energiei in cazul prezentei ferestrelor si, in acest fel, ducand la cresterea performantei si la economii banesti pentru proprietari.

Ferestrele, usile, luminatoarele, lucarnele, produse ale industriei structurilor deschise, pot castiga sau pierde caldura in urmatoarele moduri:
– Conducerea directa a caldurii prin sticla sau geamuri, cadruri si / sau usi
– Radiatia calorica catre casa (de obicei de la soare) si dintr-o casa, provenita de la obiecte aflate la temperatura camerei, cum ar fi locatarii, mobilierul si peretii interiori
– Pierderi de aer prin intermediul si in jurul structurilor deschise.

Standardul ISO 18292:2011, Performanta energetica a sistemelor de ferestre pentru cladiri rezidentiale – Procedura de calcul

, da industriei din domeniu si clientilor ei o modalitate sigura de a evalua performanta energetica a produselor proprii, inainte de a intra pe piata utilizatorilor.

Standardul ISO 18292 prevede o procedura simpla, clara, corecta si transparenta, care calculeaza performanta energetica a ferestrelor, usilor si lucarnelor, inclusiv efectele componentelor ca rama, tocul, geamurile si elementele de umbrire.

Standardul este proiectat pentru a acoperi toate conditiile climatice – atat interne, cat si externe – cat si caracteristicile de constructie si detaliile de instalare relevante.

Dl. Thor Endre Lexow, secretar al subcomisiei care a dezvoltat noul standard, comenteaza:

“O buna izolare a cladirii este esentiala pentru conceperea unor cladiri rezidentiale, durabile si eficiente energetic. Ferestrele reprezinta o mare parte a fatadelor, ele jucand un rol important in performanta energetica totala a cladirii. Prin selectarea ferestrelor cu performanta energetica ridicata, factura consumatorilor de energie va fi redusa si confortul termic al mediului interior se poate imbunatati.

Vestea buna este ca ISO 18292 va ajuta industria din domeniu sa determine proprietatile energetice si sa compare produsele, folosind date climatice nationale si cladiri de referinta, selectate la nivel national, economisindu-se astfel energie si bani. “

Standardul ISO 18292 este destinat a fi util urmatoarelor categorii de agenti economici: producatorilor, in vederea compararii produselor si evidentiarii beneficiilor energetice ale modelelor sau tehnologiilor noi; oficialitatilor si altor persoane implicate in dezvoltarea si punerea in aplicare a codurilor de contructii, pentru stabilirea respectarii de catre produse a reglementarilor locale; proprietarilor de case, pentru compararea diferitelor produse si efectuarea de alegeri in cunostinta de cauza. ”

Standardul ISO 18292:2011, Performanta energetica a sistemelor de ferestre pentru cladiri rezidentiale – Procedura de calcul, a fost elaborat de catre comitetul tehnic ISO / TC 163, Performanta termica si consumul de energie in mediul construit, subcomitetul SC 2, Metode de calcul.

Aceasta costa 130 de franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing & comunicare. (dupa o stire www.iso.org)

› ISO 18292 : 2011 – Performanta energetica a sistemelor de ferestre