Home > Noi STANDARDE ISO > Introducere la ISO 19011

Auditarea sistemelor de management

ISO 19011 2011 este un standard pentru auditarea sistemelor de management. El a fost dezvoltat de Comitetul Tehnic ISO 176 , Subcomitetul 3. ISO/TC 176 este responsabil pentru “managementul calitatii si asigurarea calitatii”, iar SC 3 este responsabil pentru “tehnologiile de sprijin”.

Numele oficial al acestui standard este ISO 19011:2011 Ghid pentru auditarea sistemelor de management. A fost denumit ghid deoarece este un standard aplicabil in mod voluntar. Nu este vorba despre cerinte sau obligatii contractuale. Indrumarile propriu-zise pot fi regasite in urmatoarele patru sectiuni ale standardului:
4. Principiile de audit
5. Programul de audit
6. Activitatile de audit
7. Competenta auditorului

Partea a 4-a scoate in evidenta principiile care constituie (sau care ar trebui sa constituie) fundamentul auditarii sistemelor de management. Acestea definesc natura esentiala a auditarii si ar trebui, prin urmare, sa influenteze modul in care sunt concepute programele de audit, modul in care sunt executate activitatile din cadrul auditului, ca si modul in care este evaluata competenta auditorului.

Partea a 5-a explica modul in care sunt concepute si functioneaza programele de auditare a sistemelor de management. Sunt puse in discutie modalitatile prin care se stabilesc obiectivele programelor si prin care aceste programe sunt dezvoltate, implementate, monitorizate, analizate si imbunatatite.

Partea a 6-a explica modul in care sunt planificate si realizate activitatile de audit. Se dezbate modul in care sunt initiate auditurile, modul in care se auditorii se pregatesc pentru audituri si efectueaza auditurile, modul in care sunt raportate rezultatele de audit si modul in care se finalizeaza auditurile.
Partea a 7-a explica maniera in care este evaluata competenta auditorilor sistemelor de management. Sunt puse in discutie modalitatile prin care se definesc cerintele privind competenta, prin care se dezvolta criteriile de evaluare a auditorilor, prin care se aleg metodele de evaluare a auditorilor si prin care se evalueaza si se imbunatateste competenta.

ISO 19011 2011 versus ISO 19011 2002
ISO a publicat prima data acest standard in 2002. A doua editie a fost publicata pe 15 noiembrie 2011. Ea anuleaza si inlocuieste prima editie. Daca vom compara cele doua editii, vom remarca unele diferente importante.

Un domeniu de aplicare nou. Poate ca cea mai mare diferenta se refera la domeniul de aplicare a standardului. Vechiul standard se aplica numai sistemelor de management al calitatii si al mediului. Noul standard se aplica acum tuturor sistemelor de management.

Un nou punct central. Exista doua standarde de audit care se aplica sistemelor de management: ISO 19011 2011 si ISO IEC 17021 2011. Relatia dintre aceste doua standarde a fost clarificata acum. ISO 19011 2011 se aplica auditurilor de prima si secunda parte, in timp ce ISO 17021 2011 se aplica auditurilor de terta parte.

Un principiu nou. Standardul nou doreste sa va preocupati de confidentialitate si de securitatea informatiei. Doreste sa manipulati informatiile cu grija cuvenita si cu discretie. Doreste sa protejati informatiile care sunt sensibile ori confidentiale. In general, standardul doreste sa aveti grija de felul in care dvs. si clientii dvs. gestionati informatiile dobandite in cursul unui audit.

Un concept nou. Noul standard doreste sa va ganditi la risc. El asteapta de la dvs. sa luati in considerare riscurile care ar putea afecta indeplinirea obiectivelor programului de audit. Standardul va mai sugereaza si sa alocati resurse programului de audit, astfel incat chestiunile mai importante sa aiba prioritate. Adaugarea de mai multe resurse unor probleme mai importante se numeste auditare bazata pe risc.

O metoda noua. Noul standard va cere acum sa luati in considerare si utilizarea unor metode de audit de la distanta pe langa metodele de audit la fata locului. Metodele de audit de la distanta se realizeaza la departare de locatia fizica a auditatului. Ele includ intrevederi la distanta si folosirea unor comunicatii electronice interactive.

Anexe noi. In sfarsit, standardul are acum doua anexe. Anexa A descrie tipul de cunostinte si de abilitati pe care ar trebui sa le detina auditorii sistemelor de management, iar Anexa B a fost conceputa pentru a ajuta auditorii sa isi planifice si sa isi execute sarcinile.

ISO 19011 2011 a fost, de asemenea, rescris, reorganizat si extins. Si, pentru ca este un standard nou, numeroase sectiuni au fost consolidate si imbunatatite.

ISO 19011 2011 versus ISO IEC 17021 2011
Urmatorul tabel expune legatura dintre standardele ISO 19011 si ISO IEC 17021. Dupa cum puteti vedea, ISO 19011 ar trebui sa fie folosit daca sunteti interesati de auditurile de prima sau de secunda parte, iar ISO IEC 17021 ar trebui sa fie folosit daca sunteti interesati de auditurile de terta parte.

AUDITURI INTERNE AUDITURI EXTERNE
PRIMA PARTE SECUNDA PARTE TERTA PARTE
ISO 19011 ISO 19011 ISO IEC 17021
Organizatiile se auditeaza pe sine. Clientii isi auditeaza furnizorii. Organismele de reglementare si alte parti interesate auditeaza organizatiile. Organismele de certificare si de reglementare auditeaza
organizatiile.

Organizatiile folosesc auditurile de prima parte pentru a-si audita propria performanta. Auditurile de prima parte se folosesc pentru a confirma sau a imbunatati eficacitatea sistemelor de management. Ele se mai utilizeaza si pentru a declara ca o organizatie se conformeaza unui anumit standard (ceea ce se numeste o autodeclaratie).

Auditurile de secunda parte sunt audituri externe. Ele sunt realizate de obicei de catre clienti (sau de altii, in numele clientilor) atunci cand vor sa isi auditeze furnizorul. Cu toate acestea, ele mai pot fi efectuate si de organisme/autoritati de reglementare sau de oricare alte parti externe care au un interes oficial intr-o organizatie.

De ce ar trebui sa folositi ISO 19011 2011

Dupa cum se arata in tabelul anterior, ISO 19011 2011 ar trebui sa starneasca atat interesul auditorilor interni, cat si pe cel al auditorilor externi.

Folositi ISO 19011 daca:
• Trebuie sa va imbunatatiti procesul de audit.
• Trebuie sa va dezvoltati propriul program de audit.
• Trebuie sa va formati auditori ai sistemelor de management.
• Trebuie sa va gestionati si controlati activitatile de audit.
• Trebuie sa efectuati audituri pentru a fi in conformitate cu contractele.
• Trebuie sa certificati auditori ai sistemelor de management.
• Trebuie sa evaluati competenta auditorilor.
• Trebuie sa va auditati propriile sisteme de management.
• Trebuie sa faceti o autodeclaratie de conformitate.
• Trebuie sa efectuati audituri din motive de reglementare.
• Trebuie sa auditati sistemul de management al furnizorilor dvs.

Folositi ISO 19011 daca auditati:
• Sisteme de management al riscului
• Sisteme de management al sigurantei
• Sisteme de management al sanatatii
• Sisteme de management al calitatii
• Sisteme de management al energiei
• Sisteme de management al serviciilor
• Sisteme de management al dezastrelor
• Sisteme de management al inregistrarilor
• Sisteme de management al documentelor
• Sisteme de management al situatiilor de urgenta
• Sisteme de management al sigurantei alimentare
• Sisteme de management al dezvoltarii durabile
• Sisteme de management al mediului
• Sisteme de management al continuitatii afacerii
• Sisteme de management al securitatii informatiei
• Sisteme de management al sigurantei in transport
• Sisteme de management al securitatii lantului de aprovizionare
• Sisteme de management al rezilientei organizatiei
• Sisteme de management al sanatatii si securitatii ocupationale

ISO 19011 poate fi folosit de orice organizatie, indiferent de marimea sa si de domeniul sau de activitate. Poate fi folosit atat de organizatiile publice, cat si de cele private, ca si de grupuri, asociatii si intreprinderi de toate felurile. Standardul nu este specific niciunui sector si poate fi folosit pentru a imbunatati orice proces de audit.

Cu toate acestea, maniera exacta in care aplicati ISO 19011 depinde de dvs. si va depinde de nevoile, obiectivele si problemele organizatiei dvs., trebuind sa reflecte activitatea organizatiei si modul sau de functionare.

Anexe ISO 19011
ISO 19011 2011 are doua anexe. Potrivit standardului, auditorii trebuie sa aiba cunostinte si abilitati specifice disciplinei si sectorului pentru a fi capabili sa auditeze anumite sectoare si sisteme de management specializate, pentru a evalua activitatile, procesele si produsele entitatilor auditate si pentru a genera constatarile potrivite si a ajunge la concluzii valide.

Anexa A descrie tipul de cunostinte si de abilitati pe care trebuie sa le detina auditorii sistemelor de management. Acest material va ajuta sa va alegeti si sa va evaluati auditorii.

Anexa B va ajuta auditorii sistemelor de management sa isi planifice si sa isi realizeze activitatile. Ea discuta despre metodele de audit, despre trecerea in revista a documentelor, despre esantionarea in audit, despre documentele de lucru, despre sursele de informare, despre vizitele la fata locului, despre interviurile din timpul auditului si despre constatarile auditului.

› Introducere la ISO 19011