Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 19250, Calitatea apei – Detectarea Salmonella spp.

Noul standard ISO 19250 : 2010 pentru o apa mai sigura sprijina obiectivele de dezvoltare ale ONU

Un nou standard ISO  creat pentru a ajuta laboratoarele la detectarea de bacterii patogene salmonela, cu prezenta potentiala in apa, sprijina o recenta rezolutie a Natiunilor Unite privind apa potabila, precum si unul dintre obiectivele de dezvoltare ale mileniului ale ONU pe aceeasi tema.

ISO 19250 : 2010, Calitatea apei – Detectarea Salmonella spp., detaliaza o metoda de detectarea bacteriei Salmonella, confirmata sau prezumtiva in proba de apa si se aplica atat apei destinate consumului uman cat si apei folosite in scop de agrement.

Bacteriile Salmonella sunt prezente pe scara larga in intreaga lume. Patogeneza lor variaza in functie de specie si de vulnerabilitatea gazdei.

Gazdele naturale ale bacteriei Salmonella pot fi oameni, animale domestice si din ferme, precum si animalele salbatice, inclusiv pasari, fapt ce face imposibila eliminarea bacteriilor din mediul inconjurator.

Bacteriile Salmonella pot fi prezente in toate tipurile de ape menajere uzate si agricole, in apele dulci, inclusiv cele subterane, apele potabile precum si in apa de mare.

Ca urmare a infectiei in cazul uman, Salmonella poate provoca o boala grava care provoaca sechele, cauzand probleme de sanatate pe termen lung.

Potrivit Natiunilor Unite, un numar estimat la 884 milioane de oameni nu au acces la apa potabila sigura si un total de peste 2,6 miliarde de oameni nu au acces la o canalizare de baza.

Publicarea standardului ISO 19250 : 2010 este oportuna deoarece o recenta rezolutie adoptata de Adunarea Generala a ONU afirma:

“Apa potabila curata si sigura precum si salubritatea este un drept uman esential, pentru a se bucura pe deplin de viata si de toate celelalte drepturi ale omului”.

Standardul ISO 19250 va contribui, de asemenea, la indeplinirea obiectivelor unuia dintre obiectivele de dezvoltare ale mileniului formulate de ONU, care vizeaza reducerea la jumatate pana in 2015 a populatiei de oameni care nu pot ajunge sau nu isi poate permite apa potabila si canalizare.

ISO 19250:2010, Calitatea apei – Detectarea Salmonella spp., a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO, ISO / TC 147, Calitatea apei, subcomitetul SC 4, Metode microbiologice.

Standardul de calitate este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si poate fi, de asemenea, obtinut direct de la Secretariatul Central ISO, la pretul de 106 de franci elvetieni, prin intermediul ISO Store sau contactand Departamentul de Marketing & Comunicare (www.iso.org).

Resurse asemanatoare: ISO 24510, 24511, 24511 – Apa potabila, servicii de canalizare

› ISO 19250, Calitatea apei – Detectarea Salmonella spp.