Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 20121 – Managementul evenimentelor sustenabile

Noul standard ISO 20121:2012 pentru managementul evenimentelor sustenabile

20 iunie 2012. ISO a publicat de curand un standard nou pentru a-i ajuta pe cei care organizeaza evenimente de toate tipurile – sportive, economice, culturale, politice – sa isi integreze sustenabilitatea sau dezvoltarea durabila in activitatile pe care le desfasoara.

ISO 20121:2012, Sisteme de management al sustenabilitatii evenimentelor – Cerinte si ghid de utilizare, este un standard conceput pentru a garanta ca evenimentele – de la festivitatile locale pana la evenimentele de amploare, cum sunt Jocurile Olimpice si Jocurile Paralimpice, lasa in urma lor o mostenire pozitiva. Standardul are relevanta pentru toti membrii lantului de aprovizionare din industria evenimentelor, incluzand organizatorii, directorii evenimentelor, constructorii standurilor, organizatorii de petreceri si furnizorii de servicii logistice.

Conferintele, concertele, evenimentele sportive, expozitiile si festivalurile pot atrage dupa sine o gama larga de beneficii pentru public, comunitatea locala si economie. Cu toate acestea, aranjarea unui eveniment poate avea, de asemenea, si un impact negativ economic, social si asupra mediului, iar aici ne referim la deseurile materiale, la consumul de energie si la constrangerile exercitate asupra comunitatilor locale.

ISO 20121 pune la dispozitie un cadru general pentru identificarea, inlaturarea sau reducerea efectelor potential negative pe plan social, economic si ecologic pe care le pot genera evenimentele si pentru valorificarea efectelor pozitive prin imbunatatirea planificarii si a proceselor.

Printre partile interesate care si-au adus contributia la dezvoltarea acestui standard se numara si membrii echipei de dezvoltare durabila apartinand Comitetului Organizatoric din Londra al Jocurilor Olimpice si Paralimpice. Responsabilul de sustenabilitate, David Stubbs, a comentat: “Comitetul organizatoric London 2012 se mandreste ca a fost un catalizator pentru standardul ISO 20121. Din aceasta experienta ramane o mostenire capabila sa transforme modul in care evenimentele din intreaga lume isi iau in considerare impactul economic, ecologic si social.”

Standardul adopta aceeasi abordare a sistemelor de management care este familiara miilor de organizatii de pretutindeni gratie succesului unor standarde ca ISO 9001 (managementul calitatii) si ISO 14001 (managementul mediului).

ISO 20121 a fost creat de industria evenimentelor, pentru industria evenimentelor. Peste 30 de tari si de organisme de legatura au luat parte la lucrarile dedicate acestui standard.

Fiona Pelham, presedinta echipei de experti care a elaborat ISO 20121, a comentat: “Procesul de dezvoltare a fost condus de membrii industriei evenimentelor din intreaga lume, care au experienta gestionarii evenimentelor si a initiativelor de promovare a dezvoltarii durabile. Principalele avantaje ale acestui standard sunt:

• Cele mai bune practici de afaceri
Este logic sa se adopte o abordare organizata, orientata catre procese, pentru a gestiona efectele pe plan economic, ecologic si social. In plus, elementele care sunt monitorizate si masurate pot fi si reduse, ceea ce poate duce la o scadere de ansamblu a cheltuielilor.

• Imbunatatirea reputatiei
Utilizarea unui cadru recunoscut international va da posibilitatea liderilor in sustenabilitate sa isi demonstreze actiunile intr-o maniera credibila si transparenta.”

ISO 20121:2012 a fost dezvoltat de comitetul de proiect ISO/PC 250, Sustenabilitatea in managementul evenimentelor. Standardul este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO la pretul de 146 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO ori contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› ISO 20121 – Managementul evenimentelor sustenabile