Home > Noi STANDARDE ISO > Viitorul standard ISO 20121 – Organizarea de evenimente

ISO urmeaza sa dezvolte standardul ISO 20121 pentru gestionarea durabila a diverselor evenimente, in pregatirea Olimpiadei din 2012

Nimeni nu poate nega faptul ca evenimentele sportive, conferintele, concertele si festivalurile au avantaje clare si unice din punct de vedere social, economic si de mediu. In acelasi timp, organizarea acestor evenimente poate genera deseuri considerabile si au si alte impacturi negative.

Pentru a armoniza eforturile globale ale industriei de organizare a evenimentelor in vederea abordarii aceastei provocari, ISO va dezvolta un standard international care promoveaza gestionarea durabila a evenimentelor.

Standardul va fi conceput de un comitet de proiect ISO nou, ISO PC 250, Durabilitatea in gestionarea evenimentelor. Aproximativ 30 de tari sunt deja implicate in calitate de participanti sau observatori.

Fiona Pelham, presedinte al ISO / PC 250, explica:

“Viitorul standard ISO 20121 va oferi un cadru de baza pe care planificatorii de evenimente, alaturi de alti membri organizatori, il pot utiliza pentru a pune in aplicare, mentine si imbunatati durabilitatea aplicata propriului stil de lucru.”

Standardul (ISO 20121) va adopta o abordare de management sistemic ce implica identificarea elementelor cheie in gestionarea durabila a evenimentelor: alegerea locatiei, procedurile operationale, managementul lantului de aprovizionare, achizitiile, comunicatiile, transportul s.a.

“Viitorul standard ISO va marca un punct de cotitura in cadrul industriei de organizare a evenimentelor” a declarat d-na Pelham.

“Inchipuiti-va numai schimbarea in gandire care ar putea avea odata ce industria organizatoare de evenimente, la nivel international, ar incepe sa abordeze in mod sistematic efectele cu impact negativ la nivel social, economic si de mediu ale propriei activitati.”

Elizabeth Henderson, directorul de responsabilitate sociala corporativa in cadrul MPI, comenteaza:

“Odata ce durabilitatea devine din ce in ce mai importanta in cadrul industriei organizarii evenimentelor, sunt stabilite multiple si diferite standarde de catre toate entitatile implicate, incepand de la persoane fizice, companii si pana la nivel de tari.

ISO 20121 va fi dezvoltat pe baza angajamentului extins al partilor interesate si implicate astfel incat industria acesta sa poate avea un cadru recunoscut pe plan international pentru punerea in aplicare a durabilitatii. “

Standardul ISO 20121 va raspunde nevoilor unice si naturii sectorului de evenimente, avand o abordare inovatoare si flexibila, adaptata pentru a produce rezultate vizibile si pozitive.

Standardul ISO 20121 se va aplica oricarei organizatii sau la nivel individual (indiferent daca este vorba de clienti, furnizori sau administratori de eveniment) si pentru toate tipurile de evenimente (expozitii, competitii sportive, concerte, etc.)

“Un mare avantaj este ca standardul va actiona ca un punct de referinta comun pentru intrega industrie specifica. Standardul ISO 20121 ar trebui sa ofere, de asemenea, un instrument puternic pentru a demonstra angajamentul fata de durabilitate intr-o maniera recunoscuta la nivel mondial, precum si pentru asistarea companiilor care doresc sa aiba o activitate mai durabila “,

spune Anne Hayes, manager dezvoltarea cotei de piata – BSI.

Este de asteptat ca standardul va spori transparenta in cadrul industrei de gestionare a evenimentelor.
Propunerea de dezvoltare a ISO 20121 a fost prezentata in comun de catre organizatia membra ISO pentru Brazilia (ABNT) si de catre cea a Regatului Unit (BSI).

In urma ofertei originale prezentata de orasul Londra din partea Regatului Unit pentru organizarea jocurilor olimpice din 2012, care a recunoscut nevoia pentru un astfel de standard, BSI a dezvoltat un standard national, BS 8901, care a generat interes la nivel international.

Printre organizatiile care si-au exprimat sprijinul pentru un standard international specific amintim: Comitetul International Olimpic (CIO), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, gazda COP 15, Conferinta Natiunilor Unite privind schimbarile climatice.

ISO 20121 este de asteptat sa fie finalizat in 2012, pentru a coincide cu Jocurile Olimpice de la Londra. Prima intalnire a fost programata pentru 18-21 ianuarie 2010. (www.iso.org)

› Viitorul standard ISO 20121 – Organizarea de evenimente