Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 20906 – Reducerea zgomotului din vecinatatea aeroporturilor

Noul standard ISO 20906 pentru reducerea zgomotului din vecinatatea aeroporturilor

Conditiile de viata din vecinatatea unui aeroport pot fi foarte rele datorita mediului zgomotos, mediu care poate crea efecte negative asupra sanatatii.

Implementarea ISO 20906:2009, Acustica – monitorizare nesupravegheata a sunetului generat de aeronave in vecinatatea aeroporturilor, va ajuta autoritatile de reglmentare, profesionistii si cercetatorii in eforturile lor de a reduce zgomotul din vecinatatea aeroporturilor.

Acest standard international ofera cerintele pentru masurarea sigura a nivelului de zgomot generat de aeronave.

Standardul defineste pragurile de detectie si recunoastere a unui eveniment sonor specific intr-un mediu cu sunete complexe provenite de la diverse aparate de zbor sau din alte surse.

Standardul ISO 20906 : 2009 precizeaza:

• Modalitatea de utilizare standard a unui sistem permanent de monitorizare a sunetului din preajma unui aeroport
Criteriile de performanta pentru intrumentarul de monitorizare si cerintele pentru instalarea si operarea in conditii de lipsa a supravegherii in vederea determinarii continue a nivelului de presiune sonora generat de aeronave in locatiile selectate
• Cerintele legate de monitorizarea sunetului generat de aeronave intr-un aeroport
• Cerintele legate de cantitatea de informatii necesara pentru descrierea acustica a operatiunilor aviatice
• Cerinte legate de datele necesare pentru raportare si frecventa publicarii rapoartelor
• O procedura de determinare a gradului de incertitudine a datelor raportate in conformitate cu ISO / IEC 98-3, Incertitudinea masuratorii – Partea 3: Ghid pentru determinarea incertitudinii de masurare (GUM: 1995).

Expunerea la zgomot intens sau la zgomot moderat dar pe termen lung poate conduce la deteriorarea functiei auditive sau la alte deficiente fiziologice.

Aceste efecte sunt recunoscute, atat pentru cei care lucreaza in cadrul unui aeroport dar si pentru cei care traiesc in apropierea pistelor. (www.iso.org)

ISO 20906 poate fi procurat direct de la ISO, de la membri ISO sau de la Asociatia Romana de Standardizare (ASRO), in Romania.

› ISO 20906 – Reducerea zgomotului din vecinatatea aeroporturilor