Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 21500 pentru managementul proiectelor

Noul ISO 21500 – un nou standard pentru managementul proiectelor

10 octombrie 2012. O veste buna pentru companiile care doresc sa produca mai repede si mai ieftin: un nou standard ISO pentru bunele practici in managementul proiectelor va creste eficienta si va maximiza rezultatele investitiilor.

Standardul ISO 21500:2012, Linii directoare pentru managementul proiectelor, poate fi folosit de orice tip de organizatie publica sau privata si de orice asociatie, pentru orice tip de proiect, indiferent de complexitatea, marimea si durata respectivului proiect.

Managementul proiectelor a devenit un domeniu de o importanta crescanda. Potrivit studiului realizat de Anderson Economic Group la cererea Project Management Institute, in 2006, peste 24,4 milioane angajati au fost implicati in proiecte in 11 economii majore. Iar pana in 2016, cererea va avea o asemenea amploare incat este de asteptat ca numarul acestora sa ajunga la 32,6 milioane in aceleasi tari.

ISO 21500 ofera o descriere amanuntita a conceptelor si proceselor despre care se considera ca alcatuiesc bunele practici in managementul proiectelor. Responsabilii de proiect, care au sau nu experienta in domeniu, vor avea posibilitatea sa utilizeze liniile directoare privind managementul proiectelor din acest standard pentru a-si coordona mai bine proiectele si pentru a obtine rezultate mai bune.

Miles Shepherd, presedintele comitetului de proiect ISO care a elaborat acest nou standard, a declarat: “ISO 21500 le permite oamenilor din orice organizatie sa inteleaga modul in care disciplina se inscrie in mediul de afaceri. Standardul a fost conceput si pentru a fi folosit drept un vademecum de catre cei care cunosc deja subiectul fara a avea cunostinte aprofundate despre managementul proiectelor.”

Printre alte avantaje ale standardului ISO 21500 se numara si urmatoarele:
• Incurajeaza transferul de cunostinte intre proiecte si organizatii pentru o mai buna livrare a proiectelor;
• Faciliteaza procesele eficiente de licitatie prin utilizarea unei terminologii coerente a managementului proiectelor;
• Le da mai multa flexibilitate angajatilor care gestioneaza proiecte si le permite sa lucreze la proiecte internationale;
• Pune la dispozitie principiile si procesele universale in materie de management al proiectelor.

Karl Best, secretarul comitetului de proiect, a comentat:

“Intr-o economie tot mai globalizata, responsabilii de proiect au nevoie de indrumari care sa ii ajute sa inteleaga principiile de baza ale managementului proiectelor. ISO 21500 ii poate ajuta pe cei implicati in proiecte sa aiba mai mult suces intr-o mare varietate de tipuri de proiecte.”

ISO 21500 este primul standard dintr-o serie de standarde care vor aparea referitor la managementul proiectelor. El a fost conceput pentru a se alinia celorlalte standarde internationale conexe, cum ar fi ISO 10006:2003, Sisteme de management al calitatii – Linii directoare pentru managementul calitatii in proiecte, ISO 10007:2003, Sisteme de management al calitatii – Linii directoare pentru managementul configuratiei, ISO 31000:2009, Managementul riscului – Principii si linii directoare, si anumite standarde specifice unor industrii ca cea aerospatiala si IT.

Standardul ISO 21500:2012, Linii directoare pentru managementul proiectelor, a fost elaborat de comitetul de proiect ISO/PC 236, Managementul proiectelor, si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si de la secretariatul central ISO, la pretul de 140 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=50003) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

› ISO 21500 pentru managementul proiectelor