Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 22179 / 2009 pentru Sisteme inteligente de transport

Standard ISO 22179 pentru sistemele tempomat ce promite o conducere auto mai sigura

Certificare ISO 22179, consultanta ISO 22179

Ati condus vreodata pe o distanta lunga folosind sistemul automat de control al vitezei si directiei si cu toate acestea v-ati simtit stresat de necesitatea de a schimba viteza pentru a face fata fluxului de autovehicule din trafic?

Un standard ISO 22179 pentru autocontrolul adaptativ integral al vitezei are ca obiectiv reducerea oboselii si stresului soferului in cazul curselor lungi prin mentinerea unei distante sigure fata de autovehiculul din fata, indiferent de viteza acestuia.

Tehnologia de control automat integral-adaptativ al vitezei imbunatateste functia de baza a sistemului tempomat prin ajustarea vitezei si distantei fata de vehiculul din fata fara nici o actiune din partea soferului.

Daca este necesar, sistemul va incetini vehiculului pana la oprirea completa.

Odata ce drumul este liber, sistemul va re-accelera vehiculul la viteza prestabilita.

Sistemul se aplica la conducerea autostradala, atat in conditii de trafic liber cat si congestionat.

Standardul ISO 22179:2009, Sisteme inteligente de transport – sisteme de control automat integral-adaptativ al vitezei (FSRA) – cerinte de performanta si proceduri de testare, va imbunatati siguranta pentru toti soferii autostradali prin ajustarea automata a vitezei vehiculului, ducand astfel la cresterea gradului de confort si comoditate.

“Sistemul tempomat conventional este foarte util, dar poate deveni o sursa de iritare atunci când este utilizat in traficul moderat sau greu”,

a spus Yoshimi Furukawa, presedinte al grupului de lucru ISO care a dezvoltat standardul.

“Conditiile de trafic se pot schimba rapid, putem intalni vehicule care incetinesc sau pur si simplu apar brusc in fata soferilor.

FSRA nu ia masuri doar in ceea ce priveste pastrarea distantei fata de vehicului anterior ce-si modifica paramerii de directie si viteza dar, de asemenea, revine la viteza initiala in momentul in care se depaseste obstacolul frontal. “

Noul standard ISO 22179 se refera la urmatoarele aspecte:

• Strategie de control de baza
• Cerinte minime de functionalitate
• Elemente de baza ale interfetei cu soferul
• Cerinte minime pentru diagnosticare si reactie la evenimente de trafic
• Proceduri de testare ale performantei.

Standardul ISO 22179:2009, Sisteme inteligente de transport – sisteme de control automat integral-adaptativ al vitezei (FSRA) – cerinte de performanta si proceduri de testare, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 204, Sisteme inteligente de transport, si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania).

Acesta poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, pret 118 franci elvetieni, prin intermediul Store ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informatii.
~ Consultanta ISO 22179, certificare ISO 22179 ~ sursa: www.iso.org

Resurse asemanatoare: ISO 17267, Sisteme inteligente de transport – sisteme de navigatie

› ISO 22179 / 2009 pentru Sisteme inteligente de transport