Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 23599 pentru Persoane cu deficiente de vedere

Standardele ISO largesc orizontul persoanelor cu deficiente de vedere cu noul ISO 23599:2012

25 mai 2012. Panourile de semnalizare sunt utile in a da informatii, repere si indicatii celor care calatoresc, insa sistemul conventional de semnalizare le foloseste prea putin orbilor sau celor cu deficiente de vedere…

Cum ar putea fi transmise aceleasi informatii si nevazatorilor si slab vazatorilor si cum se poate garanta ca dispozitivele care le sunt destinate sunt aceleasi pretutindeni in lume?

Pentru a raspunde acestor probleme, ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a dezvoltat un standard in care figureaza specificatii pentru indicatorii tactili de pe suprafetele de mers (tactile walking surface indicators – TWSI) si recomandari pentru instalarea acestora. Aceasta abordare comuna a TWSI este disponibila in premiera la nivel international.

TWSI sunt instalati in locurile publice, in cladirile folosite de multe persoane, in statiile de metrou si pe trotuare, sau pe alte suprafete de mers. Ei se identifica prin profilele tactile in relief si prin contrastul vizual fata de suprafatele invecinate. TWSI sunt detectati de nevazatori si de slab vazatori prin talpa pantofului si/sau cu ajutorul unui baston, ori datorita vederii reziduale.

ISO 23599:2012, Produse de asistenta pentru nevazatori si pentru persoanele cu deficiente de vedere – Indicatorii tactili de pe suprafetele de mers

este un standard care vizeaza sa imbunatateasca intelegerea si aplicarea corespunzatoare a acestor indicatori conceputi pentru a le da posibilitatea persoanelor nevazatoare sau slab vazatoare de a calatori in mod sigur si autonom.

Dl Shigeru Yamauchi, liderul grupului de experti care a dezvoltat standardul, a comentat:

“TWSI reprezinta unele dintre cele mai importante dispozitive care se adreseaza orbilor si oamenilor care au deficiente de vedere, ajutandu-i sa isi gaseasca drumul si sa se deplaseze in mod autonom. Noul standard ISO, care se bazeaza pe stiinta, pe tehnologie si pe experienta, va fi utilizat de tarile din intreaga lume atunci cand vor instala TWSI sau ii vor actualiza in acord cu cele mai bune practici mondiale.”

ISO 23599 se refera la doua tipuri de TWSI: indicatori de atentionare si indicatori de orientare. Ambele tipuri pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, acolo unde nu exista suficiente indicii de regasire a traseului, sau unde exista pericole specifice.

Indicatorii de atentionare pot fi instalati in imediata apropiere a trecerilor de pietoni, a bordurilor, a peroanelor, scarilor, rulante, benzilor rulante, ascensoarelor etc. Indicatorii de orientare pot fi folositi singuri sau in combinatie cu indicatorii de atentionare, pentru a indica traseul de urmat dintr-un loc in altul.

“Le multumesc din suflet expertilor grupului de lucru WG 8, care, prin perseverenta lor, au transformat acest standard in realitate,” a mai mentionat dl Yamauchi. “Speram cu adevarat ca ISO 23599 va fi folosit si le va fi de mare ajutor nevazatorilor sau celor cu probleme de vedere pentru a calatori singuri si in siguranta, ca restul populatiei, care nu intampina aceste probleme.”

Standardul ISO 23599:2012, Produse de asistenta pentru nevazatori si pentru persoanele cu deficiente de vedere – Indicatorii tactili de pe suprafetele de mers, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC173, Produse de asistenta pentru persoanele cu deficiente, grupul de lucru WG 8, Indicatorii tactili de pe suprafetele de mers. Standardul costa 140 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin magazinul online, sau contactand departamentul de marketing si comunicare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 23599 pentru Persoane cu deficiente de vedere