Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 24443 – Puterea de protectie a produselor solare

Noul standard ISO 24443 – Determinarea in vitro a fotoprotectiei UVA a ecranului solar

31 iulie 2012. Un nou standard ISO va ajuta laboratoarele si industria produselor cosmetice sa masoare performanta UVA a produselor cu ecran solar si va contribui la o protejare mai buna a oamenilor impotriva razelor daunatoare ale soarelui.

Standardul ISO 24443:2012, Determinarea in vitro a fotoprotectiei UVA a ecranului solar, ofera specificatii privind o procedura in vitro destinata caracterizarii protectiei UVA a produselor cu ecran solar in acord cu o metodologie definita in standard.

Este unanim acceptat faptul ca expunerea in exces la razele soarelui poate avea efecte daunatoare asupra pielii. In 2006, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat raportul “Radiatiile solare ultraviolete : Povara globala a bolilor provocate de radiatiile solare ultraviolete”, care estimeaza ca pana la 60 000 decese au loc anual pe plan mondial din cauza expunerii excesive la radiatiile ultraviolete.

Cand au fost create, ecranele solare au fost concepute pentru a filtra numai radiatiile UVB, deoarece pericolele pe care le prezinta radiatiile UVA erau necunoscute in acel moment. Astazi insa, produsele de protectie solara trebuie sa acopere intregul spectru UV.

Nocivitatea soarelui asupra pielii este cauzata atat de razele UVA, cat si de razele UVB. Razele UVB si UVA sunt diferite ca intensitate, lungime de unda si capacitatea de a penetra straturile pielii. Razele UVA nu sunt la fel de puternice ca cele UVB, dar sunt mai abundente si penetreaza straturile profunde ale pielii. Tesutul conjunctiv isi pierde astfel din elasticitate, iar pielea isi pierde din fermitate, aparand si ridurile. Aceste raze patrund atat de adanc, incat pot antrena schimbari genetice care afecteaza ADN-ul si determina aparitia cancerului de piele. Razele UVA mai sunt raspunzatoare si pentru provocarea fotosensibilitatii asociate consumului unor anumite medicamente.

ISO 24443 vine in sprijinul producatorilor si al laboratoarelor de incercari, oferind specificatii care permit determinarea caracteristicilor de absorbtie spectrala a protectiei impotriva UVA intr-un mod reproductibil.

Prof. Philippe Masson, presedintele grupului de experti ISO care a dezvoltat standardul, comenteaza:

“Comertul de produse cosmetice intre tarile lumii este in crestere. Standardul ISO 24443:2012 va fi un instrument important pentru imbunatatirea calitatii si sigurantei produselor cu ecran solar si pentru inlesnirea comertului mondial. El ii va ajuta si pe producatori sa raspunda mai bine cererii locale de produse de protectie solara, oferindu-le si consumatorilor mai multe informatii.”

ISO 24443:2012 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 217, Cosmetice, grupul de lucru WG 7, Metode de testare a protectiei solare. Standardul este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 122 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=46522) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

› ISO 24443 – Puterea de protectie a produselor solare