Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 25740 – Cerinte privind siguranta scarilor rulante

Noul standard ISO 25740 creste securitatea scarilor si trotuarelor rulante

12 octombrie 2011. Un nou standard ISO va creste siguranta si confortul utilizatorilor scarilor rulante folosite zilnic in intreaga lume de milioane de oameni.

Scarile rulante sunt instalate in multe locatii (cum ar fi centrele de cumparaturi, cinematografele, aeroporturile, statiile feroviare si de metrou) si sunt utilizate intens in fiecare zi.

Raportul tehnic ISO ISO/TS 25740-1:2011, Cerinte privind siguranta scarilor si trotuarelor rulante – Partea 1: Cerinte privind siguranta globala esentiala, specifica cerintele privind siguranta scarilor si a trotuarelor rulante, ca si componentele si functiile acestora, oferind, in acelasi timp, metode de scadere a riscurilor legate de siguranta, riscuri care ar putea aparea in cursul functionarii si folosirii, dar si repararii scarilor si trotuarelor rulante.

Obiectivul acestei specificatii tehnice este de a defini un nivel comun pe plan global al sigurantei tuturor oamenilor care folosesc sau au legatura cu scarile si trotuarele rulante si de a pune la dispozitie un proces uniform de evaluare a sigurantei acestora. Cerintele ISO 25740 vor ajuta:
• Dezvoltatorii standardelor privind siguranta scarilor si trotuarelor rulante;
• Proiectantii scarilor si trotuarelor rulante, fabricantii si instalatorii, firmele de service si de mentenanta;
• Organismele independente de terta parte de evaluare a conformitatii;
• Organismele de inspectare si de testare si alte organizatii similare.

ISO 25740 inlesneste innoirea scarilor si trotuarelor rulante care nu au fost proiectate potrivit standardelor existente locale, nationale sau regionale privind siguranta, mentinand in acelasi timp niveluri egale ale sigurantei (daca astfel de inovatii devin nivelul de dezvoltare tehnic dintr-un anume moment, ele pot fi integrate ulterior intr-un standard detaliat cu caracter local).

Dezvoltat ca un standard privind siguranta produselor, aceasta specificatie tehnica (ISO 25740) va ajuta utilizatorii si celelalte parti implicate sa fie protejate de efectele caderilor, intreruperilor, concasarilor sau abraziunilor sau de alte vatamari. Obiectivele cerintelor privind siguranta constau in:
• A introduce o abordare universala fata de identificarea si reducerea potentialelor riscuri privind siguranta in noile proiecte de componente pentru scari si trotuare rulante care folosesc tehnologii, materiale sau concepte care nu sunt tratate corespunzator in standardele deja existente;
• A stimula punerea in acord a standardelor existente privind siguranta scarilor si trotuarelor rulante.

Standardul ISO/TS 25740-1 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 178, Ascensoare, scari si trotuare rulante, si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). ISO 25740 mai poate fi obtinut si direct de la Secretariatul central ISO, la pretul de 142 de franci elvetieni, prin intermediul ISO Store sau sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (iso.org)

› ISO 25740 – Cerinte privind siguranta scarilor rulante