Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 2575, Vehicule – Simboluri pentru comenzi, indicatori si afisaje

Noul standard ISO 2575 pentru indicatoarele de bord ajuta la evitarea blocajelor rutiere

Noul standard international ISO 2575 contine o paleta larga de simboluri ( concepute ca un adevarat limbaj internatonal), de la avertismente legate de presiunea in cauciucuri si probleme la motor pana la semnalizarea lipsei de combustibil.

ISO 2575:2010, Vehicule rutiere – Simboluri pentru comenzi, indicatori si afisaje, ofera informatii pentru conducatorii auto, prin intermediul unei colectii de simboluri destinate pentru utilizarea in autoturisme, camioane usoare, vehicule comerciale grele, camioane si autobuze, indiferent de mod de fabricatie si model.

Bazate pe consensul international al marilor producatori de automobile, aceste simboluri ISO reduc confuzia care ar putea fi creata in cazul in care mai multe simboluri conflictuale ar fi fost utilizate in vehicule.

Standardul ISO 2575 actualizat ofera pentru prima data utilizatorilor un CD-ROM care contine toate procedurile grafice pentru asigurarea faptului ca simbolurile sunt afisate corect in vehicul.
Materialul va fi disponibil in 3 formate diferite, Adobe Illustrator [AI], Encapsulated PostScript [EPS] si Drawing Interchange Format [dxf], pentru a satisface nevoile oricarui designer de grafica pentru vehicule.

“Oferim nu numai grafica vectoriala dar, de asemenea, furnizam utilizatorilor o lista completa a sensurilor fiecarui simbol” a declarat Dr. Gary Rupp, managerul de proiect al noului standard.

“Producatorii de vehicule si furnizorii lor vor dori cu siguranta sa obtina CD-ROM-ul. Informatiile continute in acesta ar trebui sa contribuie la asigurarea faptului ca orice simbol care este afisat la bordul autovehiculului dvs. va fi corect intocmit si va transmite in mod corect sensul destinat.”

Noul standard ISO 2575 compileaza peste 350 de simboluri (de exemplu, semne conventionale) pentru utilizarea pe diverse comenzi, indicatoare si afisaje.

De asemenea, standardul ofera indrumari (nr. vezi consultanta ISO 2575) cu privire la culorile adecvate indicatoarelor optice, care informeaza conducatorul auto fie asupra functionarii corecte sau defectuoase a dispozitivelor aferente. De exemplu, rosu simbolizeaza pericol pentru persoane sau daune foarte grave la echipamente, imediate sau iminente.

Anumite culori sunt, de asemenea, folosite pentru anumite indicatoare optice, cum ar fi culoarea albastra pentru faza lunga. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 2575, implementare ISO 2575, acreditare, cursuri, vehicule, simboluri, indicatori, auto

Articole asemanatoare:
» ISO 16949 – Productia de automobile si Service
» Viitorul electric al industriei auto
» ISO 22239 Orientarea scaunului auto pentru copii
» ISO 12214, Comenzile auto manuale
» ISO 17267, Sisteme de navigatie auto

› ISO 2575, Vehicule – Simboluri pentru comenzi, indicatori si afisaje