Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26000 a fost aprobat pentru publicare

Standardul ISO 26000 privind responsabilitatea sociala a fost aprobat pentru publicare sub forma de proiect final de standard international

Drumul este deschis in acest moment pentru publicarea standardului ISO 26000, care ofera indicatii cu privire la responsabilitatea sociala. Publicarea sub forma de standard international este asteptata la sfarsitul acestui an.

Membrii grupului de lucru ISO cu privire la responsabilitatea sociala (ISO/WG SR), din care fac parte experti si observatori din 99 de tari membre ISO si 42 de organizatii din sectorul privat si public, au aprobat proiectul ISO 26000 pentru prelucrare sub forma de proiect final de standard international (FDIS ) in cadrul celei de a 8-a reuniuni plenare tinuta pe data de 17.05.2010 in Copenhaga, Danemarca. (Membrii echipei de conducere WG SR IS: Kristina Sandberg, secretar; Jorge ER Cajazeira, presedinte; Staffan Söderberg, vice-presedinte; Eduardo Campos de São Thiago, co-secretar; Sophie Clivio, Manager program tehnic, Secretariatul Central ISO).

Document este acum in curs de editare pentru a tine seama de consensul obtinut la reuniunea de la Copenhaga, inainte de care au fost primite 2482 comentarii scrise pentru prelucrare.

ISO 26000 va fi lansat pentru o perioada de doua luni sub forma FDIS, conditionat de votul tarilor membre ISO in august-septembrie, urmat de publicarea ca standard international ISO pana in noiembrie. ISO / WG SR are o conducere comuna, realizata de membrii nationali ISO pentru Brazilia (ABNT) si Suedia (SIS).

Presedintele comisiei, Jorge Cajazeira, a comentat dupa incheierea cu succes a reuniunii de la Copenhaga:

“ISO 26000 va oferi organizatiilor, atat din sectorul public cat si din cel privat, o noua paradigma in sensul ajutorarii acestora sa opereze in mod responsabil, in conformitate cu asteptarile societatii. Standardul va contribui prin asistenta in obtinerea unor beneficii economice pe termen lung, cu costuri minimale sociale si cu un impact negativ minim asupra mediului.”

Vice-presedintele comisiei, Staffan Söderberg, a declarat:

“A fost un moment cu adevarat emotionant cand cele 100 de pagini ale documentatiei s-au finalizat in consens si cei 400 de experti si observatori s-au ridicat si au aplaudat. Grupul de lucru ISO privind responsabilitatea sociala a avut un rezultat exceptional si este timpul sa se inmaneze acest standard valoros pietei mondiale si a tuturor membrilor acesteia.”

Secretarul general ISO, Rob Steele, vorbind la ceremonia de deschidere a reuniunii, a adus un omagiu grupului de lucru ISO / WG SR pentru eforturile sale ( intre care se includ opt reuniuni incepand cu anul 2005 si evaluarea a mai mult de 25 000 de comentarii aduse proiectului ).

El a subliniat valoarea importanta a contributiilor facute de toate partile interesate in dezvoltarea ISO 26000, inclusiv aportul semnificativ facut de catre tarile in curs de dezvoltare:

“Unul dintre argumentele cheie care a dus la recomandarea de a continua cu dezvoltarea ISO 26000 a fost ca un astfel de subiect complex ar putea beneficia de o participare cat mai larga, iar procesul de dezvoltare al standardului a fost un argument perfect pentru aceasta participare. Unul din grupul cheie care a militat petru acesta optica a fost cel al tarilor in curs de dezvoltare, iar punctul lor de vedere a avut un raspuns pozitiv din partea tuturor celor prezenti”.

Vorbitorul a subliniat ca ISO 26000 este doar un standard orientativ, nu un document specializat destinat pentru certificare de terta parte si ca ISO ar trebui sa aiba o vigilenta crescuta in respectarea acestui lucru.

Secretarul general ISO a reiterat asteptarile pietei pentru ISO 26000:

• Acord global privind definitiile SR, precum si pe principiile SR
• Acord global cu privire la subiectele de baza ale SR
• Indrumari cu privire la modul de a integra SR intr-o organizatie.

Intalnirea a fost gazduita de catre membrul ISO pentru Danemarca, Standarde daneze, si de catre ministerul danez pentru econome, al carui ministru, Brian Mikkelsen, a comentat:

“Am realizat astazi o larga sustinere la nivel mondial cu privire la semnificatiile si practicile de responsabilitate sociala. Acesta este un pas imens in directia potrivita. Companiile si organizatiile din intreaga lume vor avea un punct de plecare comun in ceea ce priveste responsabilitatea sociala. “.

• Pentru mai multe informatii despre ISO 26000 si grupul de lucru ISO privind responsabilitatea sociala, a se vedea site-ul dedicat: www.iso.org / sr.
• Acest website include documente ce detaliaza contextul initiativei SR ISO, documente si comunicate de presa cu privire la progresul lucrarilor si modul in care se efectueaza acestea, componenta si structura SR WG, modalitatea de participare la dezvoltarea ISO 26000, un buletin de stiri, calendarul de dezvoltare, intrebari frecvente, contacte si alte informatii. Majoritatea sunt disponibile in mai multe limbi.
• Documentele de lucru, inclusiv proiectul de standard poate fi accesat la www.iso.org / wgsr. (www.iso.org)

› ISO 26000 a fost aprobat pentru publicare