Home > Noi STANDARDE ISO > Decizia de avansare a ISO 26000 catre stadiul de proiect final

Confirmarea deciziei de avansare a ISO 26000 catre stadiul de proiect final de standard international

Viitorul standard ISO 26000, care ofera orientari cu privire la responsabilitatea sociala, a trecut de un stadiu important in dezvoltarea sa o data cu confirmarea privind suportul acordat de membrii nationali ISO si a organizatiilor conexe in vederea trecerii catre stadiul de proiect final de standard international ( FDIS ).

Aceasta este etapa finala in dezvoltarea unui standard ISO, inainte de a fi publicat ca standard international ISO final.

La jumatatea lunii februarie, organismele nationale de standardizare ISO ( NSB ) au votat in favoarea trecerii de la proiect de standard international ( DIS ) pentru ISO 26000 la cel de proiect final de standard international ( FDIS ).

Cu toate acestea, in vederea evaluarii suportului celor 42 de organizatii de lagatura participante la grupul de lucru ISO cu privire la ISO 26000 –  responsabilitatea sociala ( ISO/WG SR ), conducerea a revazut opiniile si comentariile acestor organizatii inainterea catre trecerea catre etapa FDIS.

Organizatiile de legatura includ asociatiile care reprezinta sectorul de afaceri, ONG-uri ale societatii civile, consumatori sau forta de munca si includ si alte grupuri guvernamentale cat si non-guvernamentale.
Aceste grupuri nu au drept de vot dar au participat in mod activ si direct la dezvoltarea ISO 26000 prin diverse comentarii si sugestii asupra documentului.

In urma votului pozitiv din februarie, liderii ISO/WG SR au concluzionat ca exista suficient sprijin pentru inregistrarea documentului curent drept ISO / FDIS 26000.

Cu aceasta decizie, acum in mod oficial confirmata, ISO / WG SR se va concentra mai departe pe abordarea celor 2650 de observatii primite in timpul votului de la membri ISO si de la organizatiile de legatura, in scopul de a creste nivelul de consens si calitatea documentului.

Cu acest obiectiv in minte, echipa de redactare a grupului va analiza toate observatiile primite si va pregati modalitatea de a aborda mai departe subiectele cheie identificate in cadrul discutiilor dintre expertii ISO/WG SR cu ocazia urmatoarei reuniuni care va avea loc la Copenhaga, Danemarca, in mai 2010.

Dupa reuniune, un nou document revizuit va fi finalizat pe baza acordurilor obtinute la Copenhaga.
Acest document va fi difuzat sub forma de FDIS pentru un tur de scrutin de doua luni si, daca este aprobat pe baza votului, ISO 26000 ar putea fi publicat drept standard international pana la sfarsitul acestui an.

Conducerea ISO/WG SR a declarat, la anuntarea deciziei asupra standardului ISO 26000:

“ Profitam de acesta ocazie sa va multumim tuturor pentru comentariile si observatiile pretioase primite si sa resubliniem ca ne asteptam ca in cadrul reuniunii de la Copenhaga acestea sa primesca un tratament corect si echitabil in vederea intaririi consesului. Avem in vedere toate comentariile, fie ca ele au fost facute de organizatile nationale de standardizare sau de alte grupuri de legatura sau afiliate.”

ISO 26000 va oferi orientari relevante, armonizate la nivel global, pe baza unui consens international al reprezentantilor experti din partea principalelor grupuri interesate, astfel incurajandu-se punerea in aplicare la nivel mondial a responsabilitatii sociale.

Liniile directoare in standardul ISO 26000 se bazeaza pe cele mai bune practici dezvoltate de diverse initiative publice si private, si sunt destinate sa fie utile pentru organizatiile mari si mici din ambele sectoare.
ISO / WG SR este alcatuit din experti membri ISO (NSB) si din cadrul organizatiilor de legatura.

Calitatea de membru este limitata la un maxim de sase experti/ NSB si doi experti pentru fiecare organizatie afiliata. In total, grupul cuprinde 436 de experti participanti si 195 de observatori din 94 de tari membre ISO si 42 organizatii afiliate.

• Pentru mai multe informatii despre ISO 26000 si grupul de lucru ISO privind responsabilitatea sociala, a se vedea site-ul dedicat: www.iso.org / SR.

• Acest site cuprinde documente care fundamenteaza initiativa ISO asupra responsabilitatii sociale, articole si comunicate de presa cu privire la evolutia lucrarilor si modul in care se desfasoara, informatii despre membrii si structura SR WG, modalitatea de participare a acestora la dezvoltarea ISO 26000, un buletin informativ, intervalul de timp alocat dezvoltarii standardului, intrebari frecvente, contacte si alte informatii. Informatiile sunt disponibile in mai multe limbi.

• Documentele de lucru, inclusiv DIS, poate fi accesate la www.iso.org / wgsr.

• O compilatie a comentariilor primite pe DIS este in curs de adaugare la acest site. (www.iso.org)

› Decizia de avansare a ISO 26000 catre stadiul de proiect final