Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26000 pentru Responsabilitate Sociala aprobat pentru publicare

Standardul ISO 26000 pentru responsabilitate sociala aprobat pentru publicare drept standard international ISO

Standardul ISO 26000, ce ofera orientari organizatiilor cu privire la responsabilitatea sociala (SR), a trecut cu succes ultima etapa de dezvoltare si a fost aprobat pentru publicare drept standard international ISO. Data de publicare intentionata este 1 noiembrie.

Platind tribut „eforturilor exemplare” ale expertilor care au dezvoltat standardul, secretarul general ISO, d-l Rob Steele, comenteaza:

„ ISO 26000 va ajuta organizatiile pentru care activarea intr-o maniera responsabila social reprezinta mai mult decat „ o idee frumoasa” sa implementeze responsabilitatea sociala intr-o maniera pragmatica, performanta. Standardul va reprezenta un instrument puternic in ajutarea organizatiilor sa depaseasca etapa bunelor intentii in ceea ce priveste SR si sa treaca in etapa actiunii responsabile”.

ISO 26000 va oferi orientari armonizate la nivel global, relevante pentru organizatii din sectorul public si privat de toate tipurile.

Standardul este rezultatul unui consens international intre expertii reprezentanti ai principalelor grupuri de parti interesate si este proiectat pentru a incuraja punerea in aplicare a celor mai bune practici de responsabilitate socialala nivel global.

Documentul sintetizeaza acordul global cu privire la:
• Definitiile si principiile SR
• Aspectele esentiale care trebuie abordate in punerea in aplicare a SR
• Orientarea cu privire la modul de a integra SR la nivelul tuturor operatiunilor organizatiei.

Votul membrilor institutelor nationale de standardizare din intreaga lume cu privire la proiectul final de standard international al ISO 26000 s-a incheiat pe 12 septembrie.

Standardul a fost aprobat de 94% din tarile cu drept de vot si in mare masura fost sprijinit de catre organizatiile de legatura care au participat, de asemenea, la dezvoltarea sa, deschizand astfel calea publicarii.

Dezvoltarea ISO 26000 a fost lansata in 2005. Proiectul a fost realizat de catre mai multe grupuri de lucru ISO privind responsabilitatea sociala (ISO / WG SR), care au inclus experti si observatori din 99 tari membre ISO – din care 69 au fost natiuni in curs de dezvoltare – si 42 de organizatii publice si din sectorul privat.

Sase grupuri de parti interesate principale au fost reprezentate de industrie; guverne; reprezentanti ai oamenilor muncii; consumatori; organizatii neguvernamentale; societati de servicii, suport, cercetare si altele.

A existat un echilibru geografic si de gen cu privire la participanti. In total, aproximativ 400 de oameni au luat parte la creatia standardului, astfel fiind cel mai mare grup de lucru ISO din evidentele organizatiei.
ISO / WG SR are o conducere comuna cu membrii nationali ISO ai Braziliei (ABNT) si Suediei (SIS).

Ca reactie la rezultatul votului FDIS, presedintele Jorge Cajazeira ER, a declarat:

“Intr-o zi din viitor organizatiile se vor uita la ISO 26000 si vor spune: “Cum am fi putut supravietui in afaceri, fara responsabilitate sociala? ”

Si toate din cauza unei echipe de visatori care a incercat sa-si imagineze ce ar putea fi in viitor si apoi a muncit din greu timp de cinci ani pentru a-si atinge viziunea. Sunt mandru sa fi participat la conducerea acestui proiect de materializare a unui vis.”

Vice-presedintele grupului de lucru, Staffan Söderberg, a declarat :

“Cinci ani de munca si avem un consens cu privire la un ghid de 100 de pagini referitor la responsabilitatea sociala, continand sapte principii, sapte probleme de baza si sapte pasi pentru punerea in aplicare. Un standard nu va fi niciodata mai bun decat prin intermediul procesului prin care a fost elaborat. Buna elaborare este in mare parte datorata procesului de dezvoltare efectuat de partile interesate de ISO 26000, pe baza caruia am obtinut rezultatul votului, puternic in favoarea acestui text final. Acum putem preda acest document uimitor adevaratilor agenti ai schimbarii – oamenii care utilizeaza standardul. “

ISO 26000 cuprinde orientari benevole si nu este un document destinat certificarii de terta parte, ca de exemplu ISO 9001 si ISO 14001.

ISO a subliniat ca va fi vigilent in verificarea respectarii prevederilor standardului. Orientarile prezente in ISO 26000 se bazeaza pe cele mai bune practici dezvoltate de catre initiativele publice si private existente in sectorul SR.

Documentul este in concordanta cu declaratiile ONU si completeaza conventiile relevante ale Organizatiei Natiunilor Unite si a ramurilor ei constitutive, in special Organizatia Internationala a Muncii (OIM), cu care ISO a stabilit un memorandum de intelegere (MoU) pentru a asigura compatibilitatea cu standardele de munca ale OIM.

ISO a semnat, de asemenea, MoU cu United Nations Global Compact Office (UNGCO) si cu Organizatia pentru Cooperare Economicasi Dezvoltare (OCDE) in vederea intensificarii cooperarii cu privire la dezvoltarea standardului pentru responsabilitate sociala. (www.iso.org)
tags: consultanta ISO 26000, implementare ISO 26000, cursuri ISO 26000, responsabilitate sociala

Resurse asemanatoare:
Decizia de avansare a ISO 26000 catre stadiul de proiect final,
ISO 26000 si responsabilitatea sociala

› ISO 26000 pentru Responsabilitate Sociala aprobat pentru publicare