Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26262, Vehicule rutiere – Siguranta functionala

Vehicule de inalta tehnologie – Standarde ISO de inalta tehnologie privind siguranta

10 ianuarie 2012. Deoarece vehiculele devin tot mai complexe, inzestrate cu noi caracteristici cum ar fi sistemele de asistenta a soferului sau functiile electronice, identificarea potentialelor riscuri de defectiuni software si hardware, ale caror riscuri ar putea fi fatale, este mai importanta decat oricand. In acest scop, ISO a publicat un nou standard pentru a garanta siguranta functionala a sistemelor electrice si electronice apartinand vehiculelor rutiere.

Noul standard, ISO 26262, Vehicule rutiere – Siguranta functionala:
• Furnizeaza datele privind ciclul de viata al sigurantei auto (management, dezvoltare, productie, exploatare, service, retragere);
• Scoate in evidenta o abordare bazata pe riscuri, specifica sectorului auto (nivelurile de integritate ale sigurantei auto);
• Ajuta la evitarea riscurilor reziduale exagerate;
• Poate fi folosit pentru a valida si a confirma nivelurile de siguranta;
• Furnizeaza cerintele referitoare la relatiile cu furnizorii.

Nicolas Becker, seful de proiect al grupului care a dezvoltat standardul, explica:

“Siguranta este una dintre problemele cheie ale dezvoltarii viitoare a automobilelor, ea afectand toate tehnologiile, fie ca e vorba despre tehnologia mecanica, hidraulica, pneumatica, electrica, electronica si asa mai departe. Avand in vedere sistemele tot mai electronice integrate in masini, creste nevoia de a garanta ca orice potentiale defectiuni sunt prevenite sau atenuate pentru a evita orice vatamare. Exista aceasta nevoie de a avea procese de dezvoltare a unor sisteme sigure si de a poseda abilitatea de a oferi dovezi ca toate obiectivele privind siguranta sistemelor sunt atinse. Noul ISO 26262 ajuta sectorul auto sa faca exact acest lucru.”

ISO 26262 reprezinta adaptarea standardului IEC 61508, Siguranta functionala a sistemelor electrice/electronice/programabile de siguranta, la cerintele specifice ale autoturismelor si ale vehiculelor utilitare usoare. ISO 26262 poate fi folosit in toate activitatile care se aplica sistemelor asociate ciclului de viata sau sigurantei, care implica software electric sau electronic, in timpul proceselor de dezvoltare, productie, administrare si service.

Standardul este alcatuit din mai multe parti, publicate in 2011, dupa cum urmeaza:
• Partea 1: Vocabular
• Partea a 2-a: Managementul sigurantei functionale
• Partea a 3-a: Faza de concept
• Partea a 4-a: Dezvoltarea produsului la nivelul sistemului
• Partea a 5-a: Dezvoltarea produsului la nivelul hardware
• Partea a 6-a: Dezvoltarea produsului la nivelul software
• Partea a 7-a: Productia si exploatarea
• Partea a 8-a: Procese de sprijin
• Partea a 9-a: Analize orientate catre nivelul de integritate a sigurantei auto (Automotive Safety Integrity Level – ASIL) si catre siguranta.

Standardul ISO 26262, Vehicule rutiere – Siguranta functionala, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 22, Vehicule rutiere, subcomitetul SC 3, Echipamente electrice si electronice. El este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin intermediul magazinului ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)
tags: consultanta ISO 26262, vehicule rutiere, certificare ISO 26262, siguranta vehicule

› ISO 26262, Vehicule rutiere – Siguranta functionala