Un nou standard ISO 26800 despre principiile de baza ale ergonomiei
28 septembrie 2011. Parcometrele, tastaturile calculatoarelor, echipamentele utilizate in depozitele frigorifice – iata doar trei exemple diferite dintre milioanele de produse care ar trebui sa fie sigure si accesibile cand sunt folosite de oameni si sa nu ridice dificultati de functionare inexplicabile. Pentru a realiza aceste deziderate, ele trebuie sa incorporeze principii ergonomice in design. Un nou standard ISO 26800 despre ergonomie va ajuta, prin urmare, la optimizarea bunastarii umane si a performatei generale a sistemului.
“Un numar substantial de standarde ergonomice au fost dezvoltate pentru a acoperi probleme specifice si domenii diferite de aplicare, insa ISO 26800:2011, Ergonomia – O abordare generala, principii si concepte, va servi drept o referinta generica pentru toate aceste standarde si va oferi un cadru integrat care va aduna impreuna pricipiile si conceptele fundamentale ale ergonomiei intr-un singur document, oferind, astfel, o privire de ansamblu asupra modului in care este aplicata ergonomia“, a comentat Georg Krämer, presedintele comitetului tehnic ISO care a dezvoltat standardul.
“Este pentru prima data cand o abordare generala a ergonomiei si conceptele de ajutor in intelegerea si aplicarea principiilor ergonomice (n.b. implementare ISO 26800) sunt prezentate intr-o maniera cuprinzatoare intr-un singur standard”, a adaugat el.
Oricare ar fi contextul (serviciu, timp liber sau acasa), principiile de baza ale ergonomiei raman aceleasi. Aceste principii sunt fundamentale in orice proces de proiectare in care este de asteptat ca elementul uman sa fie implicat, pentru a asigura integrarea optima a cerintelor si caracteristicilor umane in respectivul design.
ISO 26800 descrie aceste principii fundamentale cu scopul de a imbunatati siguranta, performanta si posibilitatea de folosire (eficacitatea, eficienta si satisfactia), protejand sanatatea umana, sporind bunastarea si imbunatatind posibilitatea de acces, de exemplu pentru persoanele in varsta si pentru persoanele cu dizabilitati.
Ergonomia se adreseaza interactiunilor dintre indivizi si alte componente ale unui sistem, cum ar fi alti indivizi, masini, produse, servicii, medii si instrumente, dupa cum este cazul, avand ca scop optimizarea bunastarii umane, ca si performanta generala a sistemului. In ergonomie, este fundamentala abordarea designului orientata spre oameni, avand in vedere natura specifica a sarcinilor si implicatiile sale in privinta oamenilor.
Destinatarii acestui standard ISO sunt proiectantii, managerii ergonomici si de proiect, ca si alti manageri, muncitori, consumatori si intermediari. Obiectivul sau specific (prin consultanta ISO 26800 si certificare ISO 26800) este de a inlesni efectuarea sarcinilor, de a proteja sanatatea si a creste siguranta muncitorilor sau utilizatorilor/operatorilor unor produse/echipamente, prin optimizarea sarcinilor, echipamentului, serviciilor si mediului. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)