Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 27048:2011, Protectia impotriva radiatiilor

Noul standard ISO 27048 va imbunatati gradul de protectie al lucratorilor expusi la radiatii

Un nou standard ISO va ajuta la optimizarea monitorizarii individuale si a protectiei lucratorilor expusi la radiatii.

Standardul ISO 27048 va oferi, de asemenea, o baza tehnica pentru consolidarea reglementarii in acest domeniu, la nivel mondial.

Punerea in aplicare a standardului

ISO 27048:2011, Protectia impotriva radiatiilor – Evaluarea dozei pentru monitorizarea lucratorilor in cazul expunerii la radiatii interne

va contribui la obtinerea unor rezultate mai complexe si mai consistente in cazul monitorizarii dozelor interne de substante radioactive.

Multi lucratori sunt expusi, in grade si imprejurari diferite, la radiatiile ionizante. Prin urmare, oamenii care sunt expusi la radiatii ionizante datorita profesiei, au parte de o supraveghere si monitorizare atenta a starii de sanatate.

In cazul lucratorilor expusi la radioactivitate, care penetreaza corpul uman prin inhalare, ingestie sau piele, este necesara aplicarea un program comprehensiv de monitorizare; un astfel de program consta in evaluarea activitatilor corpului si a produsilor excretie, urina sau materiale fecale.

Interpretarea cantitativa a acestor masuratori necesita modele bine definite si date care descriu comportamentul substantelor radioactive in corpul uman.

Diverse studii comparative au aratat ca, in ciuda disponibilitatii sprijinului stiintific sub forma recomandarilor primite de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica – International Atomic Energy Agency (AEIA) si Comisia Internationala pentru Protectie Radiologica – and International Commission on Radiological Protection (ICRP), aplicarea efectiva a acelorasi modele si date de catre laboratoare diferite se concretizeaza evaluarea unor doze diferite.

Exista, prin urmare, o nevoie in stabilirea unor proceduri standard de evaluare a dozelor interne folosind datele de expunere, cu scopul de a se asigura coerenta si fiabilitatea masuratorilor.

Consultanta ISO 27048:2011 ar trebui sa:
• Imbunatateasca reproductibilitatea evaluarilor dozelor
• Asigure faptul ca nivelul de efort necesar pentru interpretarea datelor este proportional cu gravitatea expunerii
• Permita schimbul de informatii dozimetrice coerente intre laboratoare si autoritati, inclusiv la nivel international.

Acest standard international ISO 27048 specifica cerintele minime pentru evaluarea datelor provenite din monitorizarea lucratorilor si prezinta procedurile si ipotezele legate de interpretarea standardizata a datelor de monitorizare, in scopul de a se atinge un nivel acceptabil de fiabilitate.

Aceste proceduri permit cuantificarea expunerilor la radiatii in vederea realizarii documentatiei de conformitate cu reglementarile si programele de protectie a radiatiilor.

ISO 27048:2011 va fi foarte util in interpretarea datelor si in evaluarea fiabilitatii rezultatelor, contribuind astfel la ameliorarea protectiei lucratorilor printr-o mai buna cunoastere a dozelor interne de substante radioactive.

Acest standard international face parte dintr-o serie de trei standarde care, impreuna, formeaza un sistem complet si coerent de reglementare a problematicii complexe legata de monitorizarea lucratorilor (programe de masurare, cerinte pentru laboratoare, evaluare cantitativa a expunerilor).

ISO 27048 a fost elaborat de comitetul tehnic ISO ISO / TC 85, Energie nucleara, tehnologii nucleare, si protectie radiologica, subcomitetul SC 2, Protectie radiologica, fiind disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania).

Standardul ISO 27048 poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 180 franci elvetieni.

› ISO 27048:2011, Protectia impotriva radiatiilor