Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 28841 – Evaluarea seismica si reabilitarea constructiilor din beton

Noul ISO 28841:2013 sprijina constructia de cladiri rezistente la seisme

Un nou standard ISO va ajuta tarile in curs de dezvoltare sa evalueze siguranta cladirilor inainte si dupa producerea de cutremure.

Standardul ISO 28841:2013 – Ghid pentru evaluarea seismica simplificata si reabilitarea constructiilor din beton, a fost dezvoltat in special pentru tarile care nu detin inca reglementari nationale cu privire la constructii.

Dezvoltarea si implementarea reglementarilor nationale cu privire la constructii se bazeaza pe detinerea de date detaliate cu privire la caracteristicile regionale (fizice, meteorologice, geologice, seismice etc). Cu toate acestea, foarte multe tari nu detin o colectie a acestor date specifice.

Standardul ISO 28841 reprezinta o solutie de sine statatoare care furnizeaza suficiente informatii pentru a permite proiectantilor sa o utilizeze fara date externe suplimentare si fara folosirea de instrumente de calcul sofisticate. Cu toate acestea ghidul ISO este destinat proiectarii unor structuri relativ simple iar o serie de caracteristici ale cladirilor cum ar fi gradul de ocupare si numarul de etaje trebuie sa fie luat in continuare in considerare.

“In loc de a derula o analiza structurala amanuntita a cladirii, acest standard contine linii orientative pentru evaluarea vulnerabilitatii seismice a cladirilor neavariate, prin intermediul unor calcule simple validate. Totodata standardul ISO 28841 ajuta la evaluarea gradului de deteriorare si a nivelului de risc pentru cladirile afectate de seism. Utilizarea standardului sprijina asigurarea faptului ca respectivele constructii supuse analizei sunt sigure intr-o paleta larga de circumstante” a explicat domnul Josef Farbiarz, coordonatorul proiectului pentru dezvoltarea standardului ISO 28841:2013.

“Un dezavantaj al acestei abordari simplificate se refera la faptul ca structurile construite pe baza specificatiilor acestui standard necesita un numar usor sporit de materiale de constructii decat cele care ar fi strict necesare pentru respectiva constructie. Cu toate acestea materialele de cosntructii sunt semnificativ mai ieftine decat obtinerea de date specifice necesare proiectarii si evaluarii structurale traditionale a cladirilor destinate constructiei; detinerea unei solutii viabile de sine statatoare reprezinta o resursa foarte importanta pentru tarile in curs de dezvoltare” a completat domnul Josef Farbiarz.

In consecinta standardul ISO 28842:2013 poate fi utilizat inaintea producerii unui eveniment seismic, pentru evaluarea gradului de vulnerabilitate al unei cladiri, precum si dupa evaniment, in vederea luarii unor decizii cu privire la reparatiile necesare pentru a asigura o siguranta structurii avariate.

ISO a elaborat un standard suplimentar care urmeaza un model similar, ISO 28842:2013 – Ghid pentru proiectarea simplificata a podurilor din beton armat, care este disponibil pentru achizitie.

Atat ISO 28841 cat si ISO 28842 fac referinta la standardul ISO 15673:2005 – Ghid pentru proiectarea simplificata a structurilor de cladiri din beton armat. (dupa un comunicat de presa ISO)

› ISO 28841 – Evaluarea seismica si reabilitarea constructiilor din beton