Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 29001 Industriile petroliere, de gaze naturale si petrochimice

O noua editie a specificatiilor managementului calitatii ISO pentru industriile internationale de petrol si gaze

ISO a publicat recent o editie actualizata pentru specificatii tehnice ale ISO/TS 29001 prin care se doreste asigurarea unor echipamente si servicii sigure in sectorul industrial al petrolului si al gazelor.

In comparatie cu prima editie publicata in 2003, ISO/TS 29001:2007 a fost extins pentru a-si mari utiliatea in acele organizatii care furnizeaza servicii catre cele doua sectoare.

La fel ca si predecesorul sau, ISO/TS 29001:2007, Industriile petroliere, de gaze naturale si petrochimice – Sector specific sistemului de management al calitatii – Cerintele produselor si serviciilor furnizate de catre organizatii, este rezultatul cooperarii intre Institutul Petrolier American (IPA) si comitetul tehnic ISO/TC 67, Materiale, echipamente si structuri ale platformelor maritime de petrol, petrochimice si de gaze.

Impreauna cu specificatiile IPA si ISO, va fi folosit ca un document de baza in Programul API pentru calificarea produselor si serviciilor folosite in industria petroliera.

Incorporand cerintele ISO 9001:2000, ISO/TS 29001:2003 include suplimentar cerinte specifice sectorului. Pentru a doua editie, acestea au fost editate si extinse si cuprind noi definitii. In total, in a doua editie regasim 23 de modificari.

ISO/TS 29001:2007 a fost dezvoltat astfel incat sa indeplineasca cerintele industriei pertoliere si de gaze, ale organizatiilor din acest sector, cat si ale guvernului si ale agentiilor de control, ca baza pentru calificarea sistemului de management al calitatii al echipamenetelor producatorilor cat si serviciilor furnizorilor.

Potentialii utilizatori finali pot include:
– organizatiile implicate in explorare, productie si transport, rafinare a petrolului si a produselor gazoase;
– organizatiile implicate in design, productie, instalare, service si reparatii ale echipamentelor folosite in exploatare, productie, transport si rafinare ale petrolului si gazelor
– organizatiile care asigura servicii tehnice, operationale si de suport ale diferitelor sectoare ale industriei.

Ed Durantem liderul grupului care a dezvoltat ISO/TS 29001:2007, a concluzionat: “ISO/TS 29001:2007 reprezinta urmatorul pas in evolutia acestui important sector. De-a lungul ultimilor 2 ani, am primit numeroase sugestii din diferite sectoare petroliere, petrochimice si de prelucrare a gazelor.

Aceste sugestii au fost evaluate de catre un grup dedicat de experti, incluzand end useri, producatori si furnizori de servicii. Rezultatul acestui efort il reprezinta un document care specifica cerintele unice ale industriei”

› ISO 29001 Industriile petroliere, de gaze naturale si petrochimice