Standardul plug and play – ISO 29341 – elaborat de ISO/IEC permite o tehnologie unitara
12 ianuarie 2012. Cele mai noi adaugiri aduse standardului international pentru UPnP (Universal Plug and Play – tehnologia de recunoastere a unui echipament hardware din momentul in care este conectat la calculator si de autoconfigurare a acestuia, precum si instalarea automata de drivere) va ajuta dispozitivele sa intersecteze unitar retelele mai multor furnizori si apartinand mai multor tehnologii, ceea ce reprezinta inca un pas inainte pentru casele si birourile inteligente.
V-ati dorit vreodata sa puteti va transfera fotografiile si clipurile in propriul televizor? Sau sa va accesati propriul aparat video cand nu sunteti acasa, astfel incat acesta sa inregistreze emisiunea dvs. preferata? V-ar placea sa va supravegheati animalul de companie cand sunteti plecati de acasa si, poate, in viitor, sa ii umpleti bolul de mancare de la distanta? Ori sa va programati jaluzelele si sursele de iluminat pentru a da impresia ca sunteti acasa? Sau pur si simplu va doriti ca muzica preferata sa va urmeze in timp ce treceti dintr-o camera in alta?
Tehnologia UPnP, impreuna cu tehnologiile care permit automatizarea casei, cum sunt KNX (ISO/IEC 14543-3) sau Echonet (ISO/IEC 14543-4), fac aceste lucruri posibile, deoarece le permit dispozitivelor sa se conecteze intre ele si sa lucreze impreuna, inlesnind numeroase aplicatii legate de petrecerea timpului liber, de eficienta energetica, de securitate si de controlul cladirilor, prin intermediul impartirii datelor si resurselor, comunicatiilor, internetului, ca si prin elaborarea unei retele simplificate.
Standardul international ISO/IEC 29341:2011, Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP
da posibilitatea ca aceasta tehnologie sa existe, descriind o arhitectura destinata conectivitatii aparaturii inteligente de uz casnic, echipamentelor audio si video, dispozitivelor fara fir si computerelor personale. Acest standard alcatuit din mai multe parti le ofera utilizatorilor o interfata si o punte pentru aparatura inteligenta si sistemele electronice casnice care se conecteaza intre ele si sunt responsabile de functionarea impreuna a echipamentelor audio/video si a senzorilor de lumina, incalzire, racire, reglare a nivelului zgomotului, securitate si multe alte aplicatii. De asemenea, acesti senzori si celelalte elemente implicate pot proveni din surse diferite atata timp cat sunt in conformitate cu standardul.
UPnP a fost conceput pentru a oferi o conectivitate usor de folosit, flexibila si bazata pe standarde retelelor ad-hoc sau neadministrate, fie ca ele se afla acasa, intr-o firma mica sau intr-un spatiu public. Tehnologia mai ofera si specificatiile necesare controlarii si intretinerii usoare a casei si a aparaturii domestice de la distanta, prin protocoale de control a dispozitivelor construite plecand de la unele standarde de comunicare consacrate, accesibile si bazate pe internet (de exemplu, TCP/IP, UDP, HTTP, XML etc.).
“Arhitectura UPnP este conceputa pentru a nu avea nevoie de nicio configuratie, pentru a functiona intr-o retea ‘invizibila’ si pentru a descoperi in mod automat toate categoriile de dispozitive audio, video si de date provenind de la o gama larga de furnizori,” a explicat dr. Walter von Pattay, secretarul comitetului care a dezvoltat standardul.
“Adevaratul avantaj este ca este independenta de retea, nu necesita drivere, poate fi implementata folosind orice limbaj de programare sau sistem de operare si suporta o multitudine de aplicatii audio/video si de sisteme electronice casnice care actioneaza asupra surselor de iluminat, a jaluzelelor, a climatizarii si a multor altor elemente.”
Dr. von Pattay a adaugat: “ISO 29341 va ajuta producatorii din intreaga lume sa fie in confomitate cu specificatiile cerute pentru ca aceasta tehnologie sa functioneze, astfel incat orice dispozitiv compatibil de la orice furnizor sa poata sa se alature sau sa paraseasca o retea si sa interopereze in mod unitar.”
Standardul este alcatuit din mai multe parti. Prima parte, ISO/IEC 29341-1:2011, Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP – Partea 1: Arhitectura dispozitivelor UPnP Versiunea 1.0, stabileste principiile fundamentale si arhitectura de baza.
Partile aditionale definesc aplicatii si dispozitive specifice. Printre cele mai noi se numara:
• ISO/IEC 29341-4-10:2011, Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP –
Partea 4-10: Protocolul de control al dispozitivelor audio video – Nivelul 2 – Serviciul de transport audio video
• ISO/IEC 29341-4-11:2011, Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP –
Partea 4-11: Protocolul de control al dispozitivelor audio video – Nivelul 2– Serviciul de dirijare a conexiunii
• ISO/IEC 29341-4-13:2011 Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP –
Partea 4-13: Protocolul de control al dispozitivelor audio video – Nivelul 2 – Serviciul de control al redarii
• ISO/IEC 29341-4-14:2011 Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP –
Partea 4-14: Protocolul de control al dispozitivelor audio video – Nivelul 2 – Serviciul de inregistrare programata.
ISO 29341 a fost dezvoltat de ISO si de Comisia Electrotehnica International (IEC), in cadrul comitetului tehnic unit ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei, subcomitetul SC 25, Interconexiunea echipamentelor IT.
ISO/IEC 29341, Tehnologia informatiei – Arhitectura dispozitivelor UPnP, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, prin intermediul magazinului ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (Organizatia Internationala pentru Standardizare)