Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 29990 pentru Servicii de educatie non-formala si formare profesionala

Noul standard ISO 29990 / 2010 are ca scop imbunatatirea calitatii serviciilor de educatie facilitand compararea acestora la nivel mondial

ISO 29990 EducatieUn nou standard ISO vizeaza imbunatatirea calitatii ofertelor de pe piata mondiala referitoare la serviciile de educatie non-formala si instruire pe domenii specifice, cum ar fi formarea profesionala, invatarea pe toata durata vietii si formarea la locul de munca.

Standardul ISO 29990:2010, Servicii de educatie non-formala si formare profesionala – Cerinte de baza pentru furnizorii de servicii, va mari transparenta pe acesta piata permitand compararea la nivel mondial a serviciilor de instruire, oferind o alternativa unica sustinuta de consensul la nivel international in ceea ce priveste varietatea impresionanta de standarde si servicii care exista in prezent in acest domeniu.

Cunoasterea devine un factor cheie in managementul corporatist de succes peste tot in lume iar educatia este din ce in ce mai mult considerata ca un serviciu orientat catre zona de afaceri.

Importanta economica crescanda a invatarii la nivel mondial in cadrul societatii bazate pe cunoastere a creat noi oportunitati economice, cum ar fi crearea de activitati furnizoare de profit leagte de serviciile de invatare.
Prin urmare asigurarea calitatii devine o problema cruciala.

Obiectivul ISO 29990 este de a oferi un model generic de practica profesionala de calitate si performanta (nr. prin implementare ISO 29990 si consultanta ISO 29990), precum si o referinta comuna pentru furnizorii de servicii de educatie (LSPs) cat si pentru clientii lor in proiectarea, dezvoltarea si transmiterea de cunostinte (certificare ISO 29990).

Standardul incurajeaza concentrarea activitatii pe elev si pe rezultatele procesului de invatare, subliniind intreaga gama de optiuni disponibile pentru furnizarea de servicii educative.

Dat fiind ca abordeaza competenta furnizorilor de servicii de educatie si formare profesionala, standardul va asista organizatiile si persoanele fizice la selectarea ofertantului optim, care va indeplini cerintele si asteptarile lor legate de competenta si de dezvoltare a capacitatilor.

In plus, se preconizeaza ca ISO 29990 : 2010 poate fi folosit pentru a certifica furnizorii de servicii educative (certificare ISO 29990).
ISO 29990:2010 este primul standard elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 232, Servicii de educatie non-formala si formare profesionala.

Dl. Thomas Rau, presedintele comisiei, explica:

“Scopul TC 232 este acela de a crea un cadru adecvat pentru elaborarea standardelor in domeniul serviciilor non-formale de invatare.
Elementele de baza ale acestuia sunt asigurarea calitatii si eficientei educatiei sau formarii profesionale si imbunatatirea transferului de cunostinte, alaturi de cresterea transparentei si comparabilitatii serviciilor oferite in acest domeniu.
ISO 29990 va ajuta furnizorii de servicii educative la imbunatatirea capacitatii acestora de a oferi constant o activitate de calitate, de a imbunatati eficienta organizationala si de a reduce costurile totale ale afacerii.”

ISO 29990:2010 este disponibil la institutele nationale membre ISO (vezi lista completa aici » membri ISO) sau direct la Organizatia Internationala de Standardizare la pretul de 92 franci elvetieni. (www.iso.org)

› ISO 29990 pentru Servicii de educatie non-formala si formare profesionala