Home > Noi STANDARDE ISO > Carte alba ISO 30300 si ISO 30301

Carte alba ISO 30300, ISO 30301 – Sisteme de management pentru inregistrari

14 mai 2012. Site-ul Bivi editat de AFNOR Editions a publicat de curand online o carte alba intitulata “ISO 30300 – 30301 – Sisteme de management pentru inregistrari. Definitie, conceptualizare, integrare in alte standarde ale sistemelor de management“.

Conform Ministerului Integrarii Europene,

“la nivelul UE, prin Carte alba intelegem un document elaborat de o institutie comunitara, prin care se traseaza liniile directoare intr-un anumit domeniu de activitate, se stabilesc masurile si actiunile ce trebuie intreprinse pentru atingerea unui obiectiv important al Uniunii Europene”.

In momentul de fata sunt in curs de desfasurare lucrari de standardizare de mare amploare. Acestea se refera la managementul inregistrarilor. Mobilizand experti internationali, lucrarile dau ocazia unor schimburi de opinie deosebit de fructuoase, atat din punct de vedere al importantei strategice a managementului inregistrarilor, cat si din cel al aspectelor operationale ale punerii in aplicare.

Colaborarea le ofera agentilor economici francofoni posibilitatea de a se exprima intr-un mod consensual, utilizand un limbaj comun indispensabil schimburilor nationale si internationale.

Aceasta cartulie bilingva franceza-engleza are deci ca obiectiv prezentarea progreselor inregistrate in privinta managementului inregistrarilor, ca si a rezultatelor concrete obtinute. Autorii sai expun si subiectul interoperabilitatii standardelor pentru sisteme de management, ceea ce constituie o alta mare noutate a seriei de standarde ISO 3030x: ISO 30300:2011, Informare si documentare – Sisteme de management pentru inregistrari – Elemente de baza si vocabular, si ISO 30301:2011, Informare si documentare – Sisteme de management pentru inregistrari – Cerinte.

Cartea alba se caracterizeaza prin colaborarea dintre canadienii francofoni si luxemburghezi inca de la primele etape ale conceperii sale. Este un exemplu care da ocazia deschiderii catre alti colaboratori care reprezinta alte domenii de expertiza cum sunt managementul riscului, al calitatii, al arhivarii electronice, si a atragerii tinerilor profesionisti in aceasta activitate de standardizare.

Pentru a consulta sau a descarca documentul, accesati: http://www.bivi.fonctions-documentaires.afnor.org/livres-blancs/publication-d-un-3e-livre-blanc-sur-le-records-management-iso-30300-30301-systeme-de-gestion-des-documents-d-activite.

› Carte alba ISO 30300 si ISO 30301