ISO 30500 este asteptat in 2018 pentru a stimula sănătatea globală în locuri fără canalizare
În multe locuri din întreaga lume, populațiile rurale și urbane trebuie să folosească toalete care nu sunt conectate la sistemele de canalizare. În multe cazuri, planificatorii din oraș lucrează din greu pentru a aborda acest lucru prin investiții în infrastructuri. Dar, pentru milioane de oameni, sistemele fără canalizare sunt singurele opțiuni, iar bolile cauzate de apă prezintă riscuri majore pentru sănătatea umană. In acest context vine un nou proiect de standard internațional.
ISO 30500, Sisteme de salubrizare fără sisteme de canalizare – Unități de tratare integrată prefabricate – Cerințe generale de siguranță și performanță pentru proiectare și testare , urmărește să asigure cerințe generale de siguranță și performanță pentru proiectarea produsului și testarea performanțelor sistemelor de salubrizare nealimentate pentru unitățile integrate prefabricate de tratare . Se va aplica oricărui sistem sanitar integrat care nu este branșat la un sistem de canalizare.
Într-un sistem integrat, cum ar fi cele acoperite de ISO 30500, colectorii front-end transporta și tratează pe deplin intrarea specifică în sistemul de salubritate fără canalizare pentru a permite reutilizarea sau eliminarea în siguranță a producției solide, lichide și gazoase generate. Distincția crucială a acestui standard internațional este că back-end-ul nu este conectat la un sistem de canalizare în rețea.
ISO 30500 va conține criterii pentru siguranța, funcționalitatea, utilitatea, fiabilitatea și mentenabilitatea sistemelor de salubrizare nealimentate, precum și compatibilitatea sistemului cu obiectivele de protecție a mediului. Aceasta exclude orientările pentru procedurile de selecție, instalare, exploatare și întreținere sau de gestionare a sistemelor de salubritate nealimentate și nici nu încorporează și nu înlocuiește instrucțiunile producătorilor și manualele de utilizare.
Sistemele de salubrizare fără canalizare pot fi utilizate în mai multe locuri diferite din întreaga lume. Acestea includ comunitățile urbane și rurale fără acces la sistemele de canalizare și comunitățile urbane care urmăresc soluții durabile de salubritate. Sunt potrivite pentru a fi utilizate în așezări temporare sau permanente, inclusiv lagărele pentru refugiați și sunt la fel de adecvate pentru utilizarea publică sau privată în locații izolate.
Cu ISO 30500, imbunătățirea sănătății publice este doar începutul
Este un fapt clar că deșeurile umane conțin numeroși germeni. Ca habitat perfect pentru bacterii, viruși, ciuperci, viermi și alți agenți patogeni, deșeurile umane trebuie tratate cu atenție pentru a evita riscurile pentru sănătate. Rezultatele sistemelor de salubritate care îndeplinesc cerințele ISO 30500 vor fi libere de acești agenți patogeni; astfel standardul va ajuta la protejarea indivizilor, a comunităților și a resurselor, cum ar fi apa potabilă din cauza poluării și a focarelor de boli potențial letale.
Aceasta permite, în plus, dezvoltarea unor sisteme sanitare independente fara canalizare care promovează sustenabilitatea economca, sociala și de mediu. Acest lucru poate fi obținut prin minimizarea consumului de resurse (în special utilizarea apei) și prin generarea de produse secundare utile, cum ar fi nutrienți lichizi și solizi, apă pentru reutilizare, materiale pentru generarea de combustibil și alte ieșiri refolosibile, în funcție de sistem.
Beneficii pentru producători, datorită ISO 30500
În general, standardele internaționale sunt instrumente strategice care reduc costurile prin minimizarea deșeurilor și a erorilor, creșterea productivității și facilitarea comerțului global liber și echitabil. ISO 30500 va oferi producătorilor de sisteme de salubrizare fara canalizare, guvernelor, autorităților de reglementare și utilizatorilor finali, asigurarea faptului că instalațiile pe care le folosesc sunt sigure, fiabile și de bună calitate.
Odată cu publicarea standardului ISO 30500, producătorii de sisteme de salubritate fara canalizare câștigă din gama largă de beneficii bine stabilite pe care le aduc standardele internaționale. Primul dintre acestea este economisirea timpului și a resurselor, care se desfășoară în conformitate cu o formulă testată și agreată de experții din domeniu. Odată ce fundamentele au fost stabilite cu grijă, el lasă mai mult timp pentru dezvoltarea în continuare a caracteristicilor care într-adevăr fac un produs să iasă în evidență pe piață.
Crearea unor condiții de concurență echitabilă între producători are avantajul dublu de a reasigura consumatorii și de a stimula inovațiile competitive pe o bază solidă din punct de vedere tehnic, la nivel de industrie. În același timp, Standardele Internaționale sunt un mare facilitator al comerțului transfrontalier, deoarece oferă un sistem recunoscut la nivel internațional care favorizează compatibilitatea și coerența, oferind clienților reasigurarea numelui ISO. Aceeași recunoaștere este de asemenea un ajutor în ceea ce privește marketingul, deoarece marca ISO este de încredere în întreaga lume.
Într-un sector în care reglementările pot varia semnificativ în funcție de țară sau chiar de municipalitate, producătorii se pot simți mai siguri prin inovarea, cercetarea și dezvoltarea unor sisteme de salubritate. Dacă aleg acest lucru, ei pot promova sistemele lor către public, utilizatori și clienți ca fiind certificate ISO 30500.
O politica mai bună pentru protecția utilizatorilor
Noul standard poate oferi, de asemenea, o bază solidă pentru dezvoltarea reglementării naționale sau locale a sistemelor de salubrizare fără canalizare. Asta pentru că, în comun cu toate standardele ISO, ISO 30500 reprezintă cele mai bune practici și reflectă consensul autorităților de reglementare, producătorilor și utilizatorilor din întreaga lume. Acest lucru face ca standardele internaționale să fie o resursă utilă în elaborarea reglementărilor și oferă autorităților de reglementare avantajul opiniei consolidate a experților fără a trebui să solicite serviciile lor în mod direct. Acesta va permite autorităților de reglementare și guvernului să utilizeze o sursă constantă de informații și experiențe.
Și mai mult decât oricine altcineva, este vorba despre utilizatorii toaletelor cu sisteme fara canalizare care vor experimenta cele mai mari beneficii. Cerințele standardului vor conduce la inovare, ceea ce înseamnă că mai multe toalete vor fi disponibile în zone în care infrastructurile, cum ar fi instalațiile sanitare și electricitatea, nu sunt fezabile. În case și comunități, utilizatorii de toalete care respectă standardul pot fi siguri că sistemele de salubritate nealimentate vor fi fiabile, sigure, igienice, fără miros și pot produce chiar și produse secundare care pot fi refolosite de către comunitate. Când se întâmplă acest lucru, toată lumea câștigă.
ISO 30500 – Dezvoltat de experți
Experți din 31 de țări din întreaga lume, reprezentând o gamă largă de categorii de părți interesate cum ar fi industria, guvernul, mediul academic și organizațiile neguvernamentale, s-au reunit pentru a forma un consens asupra standardului. Proiectul ISO 30500 a fost elaborat de ISO / PC 305, comitetul de proiect privind sistemele de salubrizare nealimentate, cu două organizații de legătură, Asociația Africană de Apă (AfWA) și Coaliția pentru WC-uri (TBC), contribuind de asemenea la dezvoltarea standardului.
ISO 30500 se așteaptă să fie publicat în 2018.