Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 31010, Managementul riscului – tehnici de evaluare a riscurilor

ISO / IEC 31010:2009 referitor la evaluarea riscurilor completeaza setul de intrumente pentru gestionarea factorilor de risc

Alaturi de doua standarde recent publicate, ISO a devoltat un al treilea standard legat de tehnicile de evaluare a riscurilor, si anume ISO 31010.

Impreuna cele trei standarde ofera organizatiilor de orice tip un set de instrumente bine inzestrat pentru abordarea oricarui tip de situatie care ar putea pune in pericol obiectivele companiilor.

Standardul ISO / IEC 31010:2009, Managementul riscului – tehnici de evaluare a riscurilor, a fost dezvoltat in comun de catre ISO si partenerul sau IEC (Comisia Electrotehnica Internationala)

Riscurile care afecteaza organizatiile pot avea consecinte sociale, legate de siguranta mediului, tehnologice, de securitate, culturale si politice.

Atunci când riscurile apar, organizatiile trebuie intotdeauna sa-si puna intrebarea: “Exista un nivel de risc tolerabil sau acceptabil si exista nevoia de contramasuri ?”

Evaluarea riscurilor este o parte integranta a activitatii de management al riscurilor, activitate care prevede un proces structurat astfel incat organizatiile sa identifice modalitatea in care obiectivele proprii pot fi afectate.

Procesul este utilizat pentru a analiza riscurile din punct de vedere al consecintelor si a probabilitatilor de aparitie, inainte ca organizatia sa decida daca este nevoie de contramasuri pentru a diminua sau elimina consecintele negative.

Evaluarea riscurilor ofera factorilor de decizie o mai buna intelegere a riscurilor care ar putea afecta atingerea obiectivelor, precum si informatii asupra gradului de adecvare si eficienta a controalelor deja in vigoare.

Standardul ISO 31010 ofera o baza de decizie asupra celei mai bune modalitati de diminuare a factorilor de risc precum si un cadru de fundamentare a optiunilor operative. (sursa: Organizatia Internationala de Standardizare)

Articole asemanatoare: ISO 31000:2009, Managementul riscului – Principii si linii directoare

› ISO 31010, Managementul riscului – tehnici de evaluare a riscurilor