Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 3166, ISO 4217, ISO 6166 – Codurile tarilor si codurile monetare

S-ar putea sa folositi deja codurile ISO pentru tari si monede deoarece toate organizatiile postele nationale din lume schimba corespondenta intre ele in pachete purtand codurile ISO 3166 – 1 pentru identificarea tarii de destinatie. Pe pasapoartele citite electronic, codul de trei litere ISO 3166-1 este folosit pentru a determina nationalitatea utilizatorului (ISO/IEC 7501-1). Sistemele care dau nume domeniilor de internet folosesc coduri ISO 3166-1 alpha-2 pentru a defini domeniile top level (TLD), de exemplu Franta: “.fr”; Australia: “.au”; Brazilia: “.br”, sau Japonia: “.jp”.

ISO 3166-1:2006 se afla in spatele celor mai computerizate sisteme de azi, care pastreaza si prelucreaza informatii legate de tari si nume de tari. Si, de vreme ce cele mai multe aplicatii folosesc ISO 3166-1, ele pot comunica usor. Acesta este unul din scopurile standardizarii: usurarea schimbului de bunuri si de informatii.
Partea a doua (codurile subdiviziunilor tarilor), sau ISO 3166:2007, stabileste un cod universal care reprezinta numele principalelor diviziuni administrative, sau zone similare, ale tarilor incluse in prima parte.

Elementul alpha-2 al codului tarii mentionat in prima parte este urmat de o cratima si de codul elementului care denumeste subdiviziunea respectiva a tarii. De pilda, US-CA: Statele Unite, California.

Monedele sunt identificare printr-un cod bazat pe ISO 3166-1, cod care le identifica in tranzactiile internationale (ISO 4217 : 2001).

Codul ISIN – The International Securities Identification Number – codul numeric international de identificare a titlurilor de stat – (ISO 6166 : 2001) este un sistem care permite identificarea precisa a actiunilor emise intr-o tara dar tranzactionate international.

Atat codurile pentru tari, cat si cele pentru monede sunt implementate la scara larga in cadrul comunitatilor de potentiali utilizatori.

Mai multe informatii despre codurile tarilor si implementarea lor pot fi gasite pe site-ul ISO 3166 Country Codes. Lista este permanent adusa la zi in functie de schimbarile politice si economice care au loc regulat.

Secretariatul central ISO este responsabil pentru mentinerea ISO 3166, Coduri pentru numele tarilor si ale subdiviziunilor lor; BSI (British Standards Institution) este responsabil pentru mentinerea ISO 4217, Coduri pentru reprezentarea monedelor si instrumentelor financiare.

Dorind sa promoveze o adoptare la nivel global a acestor standarde, agentiile de mentenanta ofera gratuit aceste liste publicului. Pentru orice intrebari privind folosirea acestor coduri sau achizitionarea standardelor pe care ele se bazeaza, contactati Secretariatul central ISO sau BSI. (www.iso.org)

› ISO 3166, ISO 4217, ISO 6166 – Codurile tarilor si codurile monetare