Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 3382-3:2012, Acustica birourilor deschise

Sunteti distras la locul de munca? Noul ISO 3382 ajuta la eficientizarea spatiilor de lucru deschise

Lucrati intr-o cladire cu birouri deschise? Exista o mare probabilitate sa va aflati in acesta situatie avand in vedere ca aceste proiecte au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani.

In timp ce unele persoane sunt multumite de situatie, majoritatea intampina probleme legate de mediul de lucru, in principal datorita zgomotului de fond. Pentru a face cunoscute si intelese problemele acustice din cadrul birourilor deschise si pentru a imbunatati proiectarea lor, ISO a publicat standardul ISO 3382-3:2012, Acustica – Masurarea parametrilor acustici ai unei incaperi – Birouri deschise.

Zgomotul generat de vorbire

Cea mai importanta sursa de zgomot din cadrul birourilor deschise provine de la apelurile telefonice si de la discutiile intre colegi. In mod special conversatiile distrag semnificativ datorita continutului informativ. Recunoasterea vorbirii distrage in mod semnificativ mult mai mult decat orice alt tip de zgomot la un nivel acustic similar.

Cu toate acestea, daca numeroase persoane vorbesc in acelasi timp si la o distanta suficienta, nu mai suntem capabili sa recunoastem ce discuta iar zgomotul generat are un rol util de mascare a vorbitorului de langa noi.

Intimitate si distragere

Cei mai importanti parametri acustici in cadrul birourilor deschise sunt reprezentati de cantitatea de material absorbitor de zgomote (in mod obisnuit tavanul), utilizarea paravanelor si zgomotul de fond.

In cazul in care acustica incaperii este in mod obisnuit caracterizata de timpul de reverberatie (care reprezinta persistenta sunetului intr-un spatiu inchis dupa ce sunetul original a fost produs), ISO 3382-3 introduce o serie diferita de parametri acustici.

Acestia sunt reprezentati de rata de diminuare spatiala a zgomotului in cadrul unui spectru de vorbire normala precum si gradul de inteligibilitate a vorbirii in functie de distanta.

Acesti parametri ajuta la calculul a doua variabile importante: intimitatea si distantele de distragere.

Intimitatea se refera la distanta de la o sursa a carei vorbire nu mai este inteligibila pana la atenuare si zgomot de fond. Cu toate acestea, intr-o serie de birouri aceasta este mai mare decat dimensiunea totala a etajului destinat birourilor, ceea ce inseamna ca intimitatea nu este posibila.

Distragerea se refera la distanta unde vorbirea este doar partial inteligibila, contribuind in special la zgomotul de fond.

Solutia ideala este de a alatura persoane care doresc sa imparta informatiile, preferabil la o distanta de distragere si de a tine mai departe persoanele care apartin altor grupuri. (conf. unui comunicatISO)

› ISO 3382-3:2012, Acustica birourilor deschise