Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 3632 – Condimente – Sofranul : Metode de testare

Noul standard ISO 3632 privind metodele de testare a sofranului

Sofranul a condimentat si imbunatati gustul multor bucatarii de-a lungul timpului. Deoarece sofranul este cel mai scump condiment raportat la greutate, exista nevoia unui standard care sa garanteze autenticitatea acestui produs pretios.

Standardul ISO 3632 – 2:2010 Condimente – Sofranul ( Crocus sativus L.) – Partea 2: Metode de testare

contribuie la asigurarea autenticitatii condimentului prin specificarea metodelor de testare a sofranului uscat.

Filamentele de sofran folosite pentru a prepara condimentul sunt obtinute din stigmatele uscate ale florii de sofran- Crocus sativus Linneaus. Filamentele trebuie sa fie culese manual de la fiecare floare, fiecare din acestea continand doar trei stigmate.

Acest proces laborios presupune ca pentru a produce un kilogram de filamente de sofran sunt necesare mai mult de 75 000 de flori. ISO 3632-2 specifica diferitele metode de testare care pot fi utilizate, alaturi de proceduri, aparate si reactivii necesari pentru interpretarea rezultatelor.

Acest lucru asigura ca metodele de testare si procedurile sunt standardizate si efectuate cu precizie, respectand omogenitatea in testare. Standardul va fi util pentru laboratoarele de testare a alimentelor si pentru autoritatile de reglementare in alimentatie.

ISO 3632-2 ia, in considerare, de asemenea, diferitele forme de procesare a sofranului – filamente, filamente taiate si pudra. Metodele de incercare si dimensiunile esantioanelor au fost descrise special pentru toate aceste diferite forme de prelucrare a sofranului.

“Metodele de testare din cadrul standardului ISO 3632-2 formeaza o serie de linii directoare esentiale si precise care determina modalitatile in care laboratoarele pot testa precis calitatile sofranului sub toate formele sale de prelucrare (filamente, filamente taiate sau pudra)”

a declarat d-l Joseph Vattavayalil Kurian, liderul grupului de experti ISO care a dezvoltat standardul. (www.iso.org)

› ISO 3632 – Condimente – Sofranul : Metode de testare