Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 38200:2018 pentru Utilizarea responsabilă a lemnului

ISO 38200, un nou standard pentru a sprijini utilizarea responsabilă a lemnului, a fost publicat recent

iso 38200Defrișările și degradarea pădurilor ne distrug planeta, amenințând biodiversitatea și contribuind la dezastrul schimbărilor climatice și la încălzirea globală. Pe măsură ce gradul de conștientizare a consumatorilor crește, la fel și cererea de a cunoaște originea lemnului în produsele pe care acestia le cumpără. Un nou standard ISO pentru urmărirea originilor si surselor lemnului va ajuta la furnizarea acestor informații importante.

Cu mulți jucători in lanțul de aprovizionare cu lemn și cu multe tipuri diferite de lemn in aceasta ecuatie, trasarea originii sale la surse este complexă. Prin urmare, o metodă robustă de trasabilitate va ajuta întreprinderile să favorizeze lemnul provenit din surse legale, permițând astfel industriei să crească. ISO 38200 , Lanțul de custodie a lemnului și a produselor pe bază de lemn , specifică cerințele pentru un lanț de custodie a lemnului și a produselor pe bază de lemn, care permite utilizatorilor să urmărească originea lemnului și a produselor din lemn la fiecare pas de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Acest nou standard internațional le permite utilizatorilor să determine dacă materialul este “verificat”, pentru a putea fi furnizate dovezi de conformitate cu cerințele unui sistem de verificare a antecedentelor; “specificat”, adica îndeplinește cerințele documentate specificate public, stabilite de organizații; “certificat”, atunci când îndeplinește cerințele unui anumit sistem de certificare; sau “reciclat”, dacă a fost recuperat sau deturnat în alt mod din fluxul de deșeuri.

Președintele comitetului tehnic ISO care a elaborat standardul, a declarat că ISO 38200 oferă un cadru comun, permițând jucătorilor din lanțul de aprovizionare cu lemn să “vorbească aceeași limbă”.

De asemenea, standardul ISO 38200 va ajuta cumpărătorii să urmărească loturile de cherestea din diferite surse, ajutând astfel la evitarea introducerii lemnului din surse ilegale în lanțul de aprovizionare.

Standardul ISO 38200 a fost elaborat de catre Comitetul de proiect ISO / PC 287, lanțul de custodie a lemnului și a produselor pe bază de lemn, al cărui secretariat este deținut de DIN, membrul ISO pentru Germania și ABNT, membrul ISO pentru Brazilia.
Acesta poate fi achiziționat de ASRO – Asociația de Standardizare din România (in Romania) sau direct prin magazinul online al Organizatiei Internationale pentru Standardizare.

› ISO 38200:2018 pentru Utilizarea responsabilă a lemnului