Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 39001 pentru Siguranta traficului rutier (STR)

ISO 39001 – standardul ISO pentru siguranta rutiera care ar putea ajuta la salvarea a mii de vieti

9 octombrie 2012. ISO a publicat recent ISO 39001, un standard referitor la un sistem de management al sigurantei traficului rutier. Standardul a fost conceput pentru a deveni un instrument practic pentru autoritatile publice, pentru companiile care gestioneaza flote de autovehicule si pentru toate organizatiile din lume care isi doresc sa reduca decesele si ranirile grave cauzate de accidentele rutiere. ISO 39001 pune la dispozitie cele mai exigente cerinte privind aspectele referitoare la siguranta, cum ar fi viteza, starea autovehiculului si vigilenta soferului.

ISO 39001:2012, Sisteme de management al sigurantei traficului rutier (STR) – Cerinte cu ghid de utilizare, este considerat in unanimitate drept o contributie majora la Deceniul de Actiune pentru Siguranta Rutiera 2011 – 2020, initiativa lansata de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Claes Tingvall, presedintele comitetului tehnic care a dezvoltat standardul, ISO/TC 241, Sisteme de management al sigurantei traficului rutier, a precizat:

“Accidentele rutiere poarta responsabilitatea pentru aproximativ 1,3 milioane de decese in fiecare an. Numarul de oameni ucisi astfel este in crestere, in special in tarile cu venituri mici si medii. Este imperativ ca guvernele sa se angajeze sa implementeze o serie de masuri specifice concrete si realizabile, printre care sa se numere si stabilirea unor tinte ambitioase de reducere a accidentelor rutiere. In acest context este necesara si impartasirea experientei si a cunostintelor tehnice.”

ISO 39001 va ajuta atat organizatiile din sectorul public, cat si pe cele din sectorul privat, deoarece pune la dispozitie o abordare structurata si holistica a sigurantei rutiere de natura sa completeze programele si reglementarile existente. Standardul se bazeaza pe o abordare orientata catre procese, consacrata de standardele ISO de succes, asa cum este ISO 9001 pentru managementul calitatii, incluzand ciclul planifica-executa-verifica-actioneaza si o cerinta privind imbunatatirea continua.”

Noul standard stabileste cerinte armonizate, bazate pe expertiza internationala si aplicabile tuturor tarilor, pentru a sprijini toate organizatiile din sectorul public ori privat implicate in reglementarea, proiectarea sau realizarea activitatilor de transport rutier. Standardul va fi util si in stabilirea unui cadru pentru contractele si comunicarea dintre organismele de reglementare, constructorii de automobile si furnizorii lor.

ISO 39001 va veni in ajutorul organizatiilor implicate in activitatile care au legatura cu siguranta rutiera, cum ar fi auditarea eficacitatii programelor de siguranta rutiera, analizarea “punctelor negre” din trafic (unde au avut loc cel putin trei accidente) sau finantarea si acordarea de premii pentru siguranta rutiera.

“Standardul a fost elaborat cu sprijinul unor experti din 40 tari si cu implicarea a 16 organizatii de legatura, printre care Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala si Federatia Rutiera Internationala,”

potrivit lui Peter Hartzell, secretarul ISO/TC 241.

“Comitetul isi va continua lucrarile urmarind implementarea mondiala a standardului ISO 39001 si aducand la cunostinta lectiile invatate din studiile de caz. Comitetul va mai dezvolta si alte standarde conexe, asa ca ne-am bucura ca si alte tari membre ISO sa ni se alature in aceste eforturi.”

ISO 39001:2012, Sisteme de management al sigurantei traficului rutier (STR) – Cerinte cu ghid de utilizare, costa 140 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=44958) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 39001 pentru Siguranta traficului rutier (STR)