Home > Noi STANDARDE ISO > Viitorul standard ISO 39001, Sisteme de management al sigurantei rutiere

Standardele ISO sprijina initiativa ONU cu tema Deceniul de actiune pentru siguranta rutiera

Avand la activ mai mult de 200 de standardele internationale care contribuie la siguranta rutiera, ISO furnizeaza un sprijin major pentru Deceniul de actiune pentru siguranta rutiera, initiativa lansata de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Accidentele din trafic au devenit cauza principala de deces a tinerilor cu varste intre 15 si 29 de ani.

Aproape 1,3 milioane de oameni mor in fiecare an pe drumurile lumii, fiind cea de a noua cauza de mortalitate la nivel global, in ordine ierarhica. In plus fata de aceste decese, accidentele rutiere cauzeaza intre 20 si 50 milioane de leziuni non-letale in fiecare an.

In multe tari, ingrijirile medicale de urgenta si alte servicii de sprijin pentru victimele traficului rutier sunt inadecvate. Aceste accidente incarca si mai mult serviciile de sanatate, aflate deja la limita.

Initiativa ONU, lansata pe 11 mai 2011, urmareste sa previna decesele rutiere si leziunile provocate de accidente, evenimente care vor lua viata a 1,9 milioane de oameni anual pana in 2020, dupa ultimile estimari.
ISO a dezvoltat mai mult de 800 de standarde pentru sectorul auto, incluzand mai mult de 200 standarde specifice pentru siguranta rutiera, prin intermediul a doua comisii tehnice: ISO / TC 22, Vehicule rutiere si / ISO TC 204, Sisteme inteligente de transport.

Mult asteptatul standard international pentru sistemele de management al sigurantei traficului rutiere este in curs de dezvoltate de catre ISO.

Viitorul standard ISO 39001, Sisteme de management al sigurantei rutiere – Cerinte cu ghid de utilizare, va avea un impact imens asupra dezvoltarii sigurantei traficului si diminuarii unei probleme de sanatate publica majora in intreaga lume.

Standardul ISO 39001 va fi continuat fie sub forma unui proiect de standard international – draft international standard (DIS) sau sub forma publicarii complete ca specificatie tehnica.

Secretarul general ISO, dl. Rob Steele, comenteaza:

“Acest eveniment important are posibilitatea de a declansa un angajament global in luarea de masuri serioase pentru o problema care este de interes atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare.

Multe alte amenintari legate de sanatatea si siguranta cetatenilor obtin mai mult atentie dar anvergura si impactul asupra vietii oamenilor cauzate de rezultatele slabe cu privire la siguranta rutiera cer alocarea unor actiuni ample, concertate.

ISO are multumirea si mandria de a contribui cu know-how-ul propriu la aceasta provocare globala care necesita o actiune imediata. “

Initiativa ONU include un plan global care prezinta masuri in vederea imbunatatirii sigurantei drumurilor si a vehiculelor, consolidarea serviciilor de urgenta si dezvoltarea la mod general a unui management al sigurantei rutiere.

Se solicita, de asemenea, dezvoltarea si aplicarea legislatiei privind utilizarea castilor, centurilor de siguranta si echipamentelor de fixare a copiilor alaturi de evitarea consumului de bauturi la volan si de depasirea vitezei legale.

Astazi doar 15% dintre tari au legi cuprinzatoare care raspund tuturor acestor factori. Dca vor fi implementate cu succes, actiunile planului global ar putea salva 5 milioane de vieti si preveni 50 milioane leziuni grave de-a lungul decadei in care se vor desfasura.

Tari din intreaga lume gazduiesc evenimente importante si pornesc planuri nationale de imbunatatire a sigurantei si a serviciilor pentru victime. Un numar de monumente nationale reper au fost iluminate cu logo-ul sigurantei rutiere, noul simbol al inititiativei.

S-au avut in vedere, printre altele, Times Square din New York City, statuia lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Trafalgar Square din Londra si Jet d’Eau din Geneva.

› Viitorul standard ISO 39001, Sisteme de management al sigurantei rutiere