Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 4074 – Prezervative din latex de cauciuc natural

Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Anti-SIDA, ISO subliniaza importanta standardelor pentru prezervative

iso 4074 prezervativePrezervativele sunt larg recunoscute ca avand rol de reducere a riscului de infectare cu virusul HIV. Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Anti-SIDA, tinuta pe 1 decembrie, ISO subliniaza importanta dezvoltarii si punerii in aplicare a standardelor internationale pentru prezervative, in vedera asigurarii performantelor acestora.

Activitatea ISO in domeniul industriei prezervativelor este efectuata de catre comitetul tehnic ISO / TC 157, ce reglementeaza aspecte legate de contraceptivele non-sistemice si barierele profilactice contra STI.

Standardele sunt dezvoltate cu scopul de a garanta ca prezervativele se potrivesc corect pe organ, nu prezinta micro orificii, au rezistenta fizica adecvata astfel incat sa nu se rupa in timpul utilizarii, sunt ambalate corect pentru o protectie adecvata in timpul depozitarii si sunt etichetate corect.

“In ultimul deceniu, producatorii de prezervative din latex au continuat sa faca imbunatatiri ale produselor pe baza rezultatelor departamentelor de cercetare si dezvoltare precum si pe baza si modificarilor prezente in ISO 4074, standard folosit in prezentarea specificatiilor si cerintelor achizitorilor”

explica Dr. Ing. Long Ong, presedintele ISO / TC 157, intr-un articol pe aceasta tema publicat in revista ISO Focus.

Majoritatea produselor aflate sub responsabilitatea ISO / TC 157 sunt clasificate ca dispozitive medicale si variaza ca tipologie de la prezervative masculine de unica folosinta la dispozitive intrauterine cu utilizari multiple, pentru femei.

Un standard-cheie este

ISO 4074:2002, Prezervativele din latex de cauciuc natural – Cerinte si metode de testare

care reprezinta un reper in comertul mondial cu prezervative.

ISO 4074 este utilizat pe scara larga de catre agentiile publice de achizitii si organizatile de prevenire a HIV si de planificare a familiei, de asemenea Organizatia Mondiala a Sanatatii utilizand pe larg specificatiile sale in activitatile de achizitie a prezervativelor.

El declara mai departe ca o parte din succesul standardului ISO 4074 se bazeaza pe implicarea tuturor partilor cheie interesate: “Avand in vedere necesitatea de a proteja sanatatea si siguranta publica, produse medicale sunt supuse unor reglementari stricte.

Producatorii de prezervative trebuie sa se asigure ca produsele lor indeplinesc cerintele de reglementare legate de eficacitate, calitate si adecvare.

Autoritatile de reglementare mai includ si US Food and Drug Administration (Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente), Comisia Europeana si specificatiile de achizitie ale agentiilor donatoare, furnizoare de prezervative gratuite sau la pret redus. Implicarea agentiilor de reglementare in activitatea ISO / TC 157 este esentiala. ” (Organizatia Internationala de Standardizare)

› ISO 4074 – Prezervative din latex de cauciuc natural